Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till och med matematiken blir spännande

Böcker
Syndafall i Wilmslow
David Lagercrantz
Albert Bonniers Förlag (2009)
Nördigt

En känd matematiker hittas död under mystiska omständigheter i sitt hem i England 1954.

Mannen heter Alan Turing och när polismannen Leonard Corell börjar utreda hans död finner han också att Alan Turing är homosexuell.

Därför vill polisledningen att Corell snabbt avskriver dödsfallet som självmord, eftersom man inte vill slösa dyrbar tid på homosexuella män.

Men ju mer Corell får reda på om Alan Turing, desto mindre vill han släppa fallet.

Det visar sig att Alan Turing är ett geni, mannen som knäckte nazisternas koder under kriget med hjälp av en maskin.

Mannen som uppfann en av de första tänkande maskinerna. Samtidigt var han ständigt en outsider och till och med dömd för sodomi vid ett tillfälle.

närmast besatt av Turings liv och livsverk och hamnar själv i ett farligt spel som snart kommer att handla om Englands bäst bevarade statshemligheter. Och om betydelsen av genier förstås.

I ”Syndafall i Wilmslow” gör David Lagercrantz det han är bäst på – skriver utifrån sin egen research.

Precis som i hans tidigare framgångar ”Göran Kropp 8000 plus”, ”Änglarna i Åmsele” och ”Ett svenskt geni” är den nya genomarbetad och har en vetenskaplig spets.

Att Lagercrantz är specialintresserad av genier är förstås en klar fördel som märks i ”Syndafallen i Wilmslow”.

tränger in i ett ämne gör han det ordentligt och ofta på gränsen till nördigt. Till och med matematiken i sig blir spännande genom Turings öde.

Berättelsen är stämningsfullt berättad, engelskt grå, och språket är tätt. ”Syndafallen i Wilmslow” har redan beskrivits som David Lagercrantz stora genombrott.

Och visst – här är han bäst hittills.