Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Till slut blev de upptäckta - då hade de använt falska kort i Åre för 150 000 kronor

På mindre än en vecka försökte två killar med hjälp av förfalskade betalkort bo flott på hotell, åka skidor och gå på krogen för närmare 150 000 kronor.
De lyckades nästan.

Vad som till slut gjorde att snaran drogs åt och att de avslöjades framgår inte av det åtal som nu väckts vid Östersunds tingsrätt. Kanske var det att de inte bara lurade till sig rum och roomservice utan också lämnade ett förstört hotellrum efter sig. Eller var det den där jackan.

Listan på vad de är skyldiga är lång.

De bägge killarna är 23 år och hör hemma i Stockholmsområdet. När de kom till Åre veckan efter nyår hade de med sig falska bank- och betalkort som såg ut att vara från såväl Mexico och Australien som från Norge.

Bara när en av killarna försökte köpa en jacka för 17 000 kronor inne på Hanssons Sport blev det stopp.

Men innan dess hade det gått bra. Det började på Tott Hotell där de båda bokade in sig själva och sina kompisar mellan 1 och 6 januari. Till ett värde av 55 678 kronor enligt åtalet. Tott vill också ha 8 000 kronor för det förstörda hotellrummet.

Sedan bar det en kväll av till Bygget där de falska korten användes till att betala notan på nära 22 000 kronor. Skidhyran och liftkorten till sällskapet gick på nära 22 000 kronor det också.

Trots att Tott redan hade checkat in killarna fick också Copperhill påhälsning. Där bodde en av 23-åringarna med ytterligare några två nätter för nära 20 000 kronor. Också då användes falska kort.

I det fylliga åtalet ingår också bedrägerier från Stockholm som utförts på samma sätt enligt åtalet. Då handlar det om att en av de två 23-åringarna bodde på Sheraton hotell en knapp vecka i början av december. Det kostade Sheraton 59 000 kronor. Fyra olika falska betalkort ska ha använts vid detta tillfälle.

De misstänkta bedragarna greps av polisen och anhölls på det som blev deras sista Åredag; 6 januari i år. De häktades och en av dem, han som också bodde på Sheraton, är fortfarande häktad. Hans kompis släpptes 20 januari.

Polisen tog i beslag i Åre en präglingsmaskin för tillverkning av betalkort, plastkort samt så kallade spendon-kort, ett slags presentkort utformade som Mastercard. I den långa vittneslistan ingår en polisman som vittnat om hur förfalskning av korten går till.

Förhandlingen om grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri i Östersunds tingsrätt beräknas ta 2,5 dagar.