Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillåtet med snöskotrar i tätorterna

Fram till 1 december är det fritt fram att köra snöskoter överallt inne i alla Krokoms kommuns byar och tätorter – om det är snö på marken.

– Det har funnits föreskrifter men de gäller inte längre, säger miljöpartisten Owen Laws som är ordförande i bygg- och miljönämnden i Krokom.

Dock kommer de gamla lokala föreskrifterna som i stort sett förbjuder allmän snöskoterkörning utanför skoterlederna i bebyggda områden att gälla igen från 1 december.

Det har bygg- och miljönämnden nu beslutet

Skälet till att de gamla lokala föreskrifterna försvann var att de inte lades in Transportstyrelsens rikstäckande databas för trafikföreskrifter, RDT.

Och om det i den databasen inte framgår att det är otillåtet att köra snöskoter utanför lederna inne i till exempel Aspås, Kaxås eller Ås så kan polisen heller inte bötfälla folk för trafikbrott.

De nya besluten för Krokoms kommuns byar medför dock inte några skärpningar jämfört med de gamla föreskrifterna.

Till exempel är det tillåtet för statliga och kommunala tjänstemän, sjukvårdspersonal och veterinärer, och brandmän och annan räddningspersonal att köra snöskoter utan begränsningar, om det krävs för att de ska klara sina arbetsuppgifter.

På samma sätt får även bönder, skogsägare, renskötare och skidspårs- och skidbackeanläggare köra skoter där det är förbjudet för allmänheten

Så länge det är barmark gäller den stränga terrängkörningslagen.