Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillbaka från ett blött Thailand

– När vi fick kartan över det område vi skulle arbeta i var hela området blått. Det föreställde vatten, överallt vatten.

Roger Pettersson kom tillsammans med Thomas Palmqvist och Tomas Persson tillbaka på torsdagen till Östersunde efter deras två veckor långa uppdrag i Thailand. Samtliga tre är anställda av SAAB i Östersund och deras uppdrag gick ut på att bistå det översvämningsdrabbade Thailand.

– Vi har levererat 300 tält och två vattenreningsverk som vart och ett ska kunna rena vatten för 4000 personer per dygn, säger Roger Pettersson.

Hela uppdraget bygger på ett bidrag från SAAB till Thailand utan kommersiellt syfte.

– Vi tillfrågades av Thailands ambassad om vi kunde bistå. Under senare år har SAAB tagit fram ett hjälpprogram för att användas i liknande sammanhang. Vi har gjort liknande insatser i Pakistan tidigare, säger Thomas Fahlén, SAAB, som välkomnade sina kollegor hem ute på flygplatsen.

Vattnet börjar nu så sakteliga rinna undan i Thailand. Men oron för fortsatta regn och än värre översvämningar finns fortfarande med i bilden.

– Monsunregnen hittills är de värsta på 50 år. Drygt 600 personer har fått sätta livet till på grund av vattenmassorna. Hjälpbehovet är fortfarande stort, säger Roger Pettersson.

Tillsammans med kollegorna Tomas Persson och Thomas Pamlqvist ska de nu andas ut i trygga Jämtland.

– Efter sådana här resor uppskattar man mer än vanligt att man bor där man bor, i en skyddad del av världen. Vi här har inga problem i jämförelse med vad thailändarna brottas med, säger han och greppar sin resväska från bagagebandet.

Nu väntar bingen för de tre resenärerna.