Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillväxtverket får rätt om Peak Innovation

Förvaltningsrätten i Stockholm ger Tillväxtverket rätt i processen om Peak innovation. Verket hade skäl att dra in stödet på 10 miljoner.

Att Tillväxtverket drog in stödet till Peak Innovation var början till den turbulensen vi fick se kring projektet förra året.

Mid Sweden Science Park var de som ansökte om medlen till projektet.

De överklagade Tillväxtverkets beslut att dra in pengarna, och det är alltså den domen som nu kommit. Domstolen ger inte Tillväxtverket rätt i alla invändningar mot Science Park.

Men sammantaget bedöms verket ha så många poänger som stöd för åtgärden att förvaltningsrätten anser att beslutet var riktigt.

I huvudsak handlar det om upphandlingen av konsulttjänster. Upphandlingen var tvingad att följa Lagen om offentlig upphandling, men här brast Science Park.

Underlaget för upphandlingen var så luddigt och svepande att det i praktiken var omöjligt att avgöra om allt gått juste till.

Upphandlingen sköttes av en person hos Science Park – som satt i styrelsen hos det konsultbolag som vann upphandlingen. Visserligen lämnade han styrelseposten en vecka innan upphandlingen spikades.

Förvaltningsrätten stödjer Tillväxtverkets uppfattning om att det var för kort uppehåll och att man kan misstänka att den konsult som bärgade kontraktet därför fått klara fördelar.

Även om alltså förvaltningsrätten underkänner vissa av Tillväxtverkets skäl för att upphäva stödet, anser man ändå att villkoren för upphandlingen brustit så allvarligt att det finns fog för att stödet dragits in.