Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timmermän fixar gammelgården

I veckan byts flera av de brandskadade stockarna på Fogdestugen i Sveg ut. Huset skadades under en brand på Gammelgården som bröt ut på nyårsdagens morgon.

– Det ska se ut som om det vore gammalt och därför hugger vi till på gammalt vis, säger Örjan Näslund. Tillsammans med kollegan Åke Gustafsson går han lös på timmerstockarna med bland annat bilyxa, bastkniv och tväryx.

Det är Fogdestugan, en av ett trettiotal byggnader på friluftsmuséet Gammelgården i Sveg, som är under reparation. Huset skadades svårt i branden på nyårsdagen. Hela taket är förstört och invändigt är det stora vattenskador.

– Jag tror inte det blir helt färdigt förrän i september, spår Hans Ersa från hembygdsföreningen.

Fogdestugan är inte kulturminnesmärkt och därför kan hantverkarna "fuska" litegrann med motorsåg på de delar av stockarna som inte syns. Men annars är det traditionella verktyg som gäller.

– Och när det handlar om antik rustning, då ska knutarna huggas för hand, inga skruvar får användas utan det är plugg och handsmidd spik som gäller, berättar Åke Gustafsson.