Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timmerpriserna höjs

Mellanskog har beslutat att höja timmerpriserna för skog utanför stormområdet.

Annons

Jämfört med förra sommaren har valutasituationen för de svenska sågverken förbättrats samtidigt som efterfrågan på timmer har stärkts. Det gör att Mellanskog nu kommer att betala mer för skogsägarnas timmer utanför stormområdet.

– Vi är medvetna om att den starka kronan spelat en viktig roll för sågverkens lönsamhet men måste samtidigt säkra att våra medlemmar kan få ett så bra pris som marknaden kan betala. Jag är positiv och räknar med att aktiviteten nu ökar i medlemmarnas skogar, säger Matts Söderström, skogschef Mellanskog.

Sågtimmerpriserna höjs med 30-70 kronor per m3to (toppmätt kubikmeter), beroende på sortiment och lokala förutsättningar.

– Timmerpriserna har varit stabila en längre tid, säger Tor Marntell som är marknadschef på Mellanskog. Det har inte genomförts några sänkningar när kronan stärkts och nu kan skogsägarna glädjas åt en förbättrad lönsamhet. Den årstid som nu väntar innebär som regel att konsumtionen av sågade trävaror stiger.

Inom stormområdet i södra och mellersta Norrland har det blåst ned omkring 10 miljoner kubikmeter skog under höstens stormar, vilket gör att det i dagsläget inte kommer att ske några prisförändringar där.