Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsmeriterad Jantelag?

I vintras nåddes en sörlänning av lagens långa arm på E 45-an, längs en landsvägsträcka utan vare sig något samhälle eller några korsningar.

Konstaterades då att han körde 34 km för fort och han drogs inför tingsrätten. Mannen påpekade då (vilket inte alls är så ovanligt vid vissa snöfall och väderbyten) att skyltarna överlag var översnöade och den sista hastighetsskylten han kunde läsa längs E 45-an visade 90 km. Själv ansåg han sig inte ha kört mer än 14 km i timmen för fort.

Tingsrätten i Östersund godtog mannens förklaring till varför han inte kunnat avläsa hastigheten på sträckan men dömer honom ändå till 3 600 kronor i böter därför att det (enligt tingsrätten) är förarens ansvar att hålla reda på hastigheten även utan läsbara skyltar längs vägen. Alternativet är att inte köra fortare än 70 km i timmen utanför tätbebyggda områden, menar tingsrätten.

Vän av ordning gör följande reflektion. Förarens ansvar går – av tingsrättens dom att döma – vida längre än att bara hålla reda på hastigheten, han måste ju också köra fordonet inom den fastställda hastighetsgränsen. Om läsbara skyltar längs vägen är obehövliga för bilförarna, hur ska en utsocknes på genomresa få den information som hindrar att de lagförs på sånt sätt som här skett! Domslutets alternativ som tingsrätten gett, nämligen att på Europaväg 45 inte köra fortare än 70 km i timmen utanför tättbebyggda områden om en förare är oviss om den gällande hastighetsgränsen förvånar. Ingenting ändrar det faktum att 40-, 50- och 60-kilometersskyltar kan både tidvis och konstant finnas även utanför tätorterna.

Poliserna, som utförde fartkontrollen av sörlänningen, borde rimligen ha gjort samma iakttagelser som denne. Även om nu fartkontrollen den dagen var så att säja högprioriterad, fanns det väl några minuter över att få de översnöade hastighetsskyltarna läsbara längs sträckan, i varje fall de som var närmast poliskontrollplatsen? Jag har tagit del av långt grövre förseelser, där domstolen låtit nåd gå före rätt. Bevekelsegrunder utan rimligt tvivel har fått många tillbaka på ärlig stråt, utan att tvinga den skyldige att helt tömma sina tillgångar. Straffsatserna drar iväg mot sharia!

Kjell Edman, Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel