Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tingsrätten öppnade sig

I lördags hade alla domstolar i landet öppet hus, bland annat tingsrätten i Östersund. Det blev applåder i tingssal 1 sedan en misstänkt kvinnomisshandlare friats.

Nu var det inget verkligt brottmål. Rättegångsspelet där åtalet mot den callcenteraställde "Jonny" ogillades var helt och hållet uppdiktat.

Det gick inte att styrka att han slagit den för honom helt okända "Anna" rakt i ansiktet när hon kom ut från damtoaletten på en krog i Östersund en kväll sommaren 2012.

Både åklagare och mannens försvarare var överens om att Anna verkligen utsatts för misshandel, men försvararen övertygade rättens ordförande och två av de tre nämndemännen om att det troligen var en annan man som slagit kvinnan.

– De dömde rätt. De var bra, sa Gun-Britt Henriksson från Lugnvik som var en av närmare 300 besökare.

– Det var tur att han blev frikänd. Annars hade man kunnat tro att han var ligist när man mött honom på stan, skrattade Christina Modig från Frösön.

Hon är pensionär och hade sällskap av sin likaledes pensionerade make Ingvar Modig.

Han var rådman och chef för länsrätten i Östersund som i februari 2012 flyttade från tingsrättsbyggnaden i Östersund och blev förvaltningsrätt i Härnösand.

– Det var kul att se ombyggnationerna, sa han.

Det var 48 tingsrätter och sammanlagt ett 70-tal domstolar över hela landet som öppnade sina dörrar för allmänheten när det var "Öppen domstol".

I Östersunds spelades det även upp ett vårdnadsmål, och mark- och miljödomstolen bjöd in till sin verksamhet med hjälp av doften från en nyhuggen gran och inspelad fågelsång.