Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio år firas med ett tio dagar långt kalas

/
  • Dunkers stora satsning för tillfället är utställningen
  • Caroline Troedsson är koordinator på Boost Hgb, ett filmresurscentrum som har sitt kontor i kulturhuset. Hon arbetar just nu med den workshop som de ska ha under jubileumsfirandet. Under workshopen ska de som vill få testa att göra egen film.
  • Poul Witting visar runt i huset, här en av de två stora utställningshallarna. Den utställnings som visas här just nu heter ”Under stor press” och handlar om grafikens historia.
  • Kaninerna som står utanför Dunkers är gjorda av Marianne De Geer och är givna favoriter bland de barn som ska besöka kulturhuset, eller bara tänkt gå förbi det.
  • En av konsertsalarna.

Det råder bråda dagar på Dunkers. Tioårsjubileet ska firas med buller och bång och innan kalaset kan börja ska de sista detaljerna finputsas.

Annons

– Vi började planera i augusti först. Vi har bytt lite chefer och så och jubileet föll lite mellan stolarna. Så ni kan förstå att vi har haft fullt upp, säger Poul Witting, producent på Dunkers och ansvarig för jubileet.

Han visar oss runt i det stora huset som är byggt efter inspiration av vågor. Med yviga gester och passerkort som dras i var och varannan dörr ger han oss en exklusiv tur.

Det går i en rasande fart, han måste tillbaka till festplaneringen. Under de tio dagarnas festligheter ska deltagarna bjudas på 230 arrangemang.
– Vi kommer även att ha tält på baksidan där det ska serveras närproducerad mat. Vi ska ha sundkonserter, mycket för barn och unga och workshops, berättar Poul Witting, medan han med snabba steg leder oss genom korridorerna.

Dunkers kulturhus drivs i första hand av kommunen och under tioårsjubileet kommer varje förvaltning ha en egen dag. Vård- och omsorgsförvaltningen kommer till exempel bjuda på zumba och chi gong.
– De kommer att visa utbudet som finns för äldre i Helsingborg, förklarar Poul Witting.

Han öppnar dörren till en av danssalarna och där sitter Alice Esperam och äter sin medhavda macka. Varje dag under jubileet kommer att ha ett tema, och Alice Esperam ska delta i dansens dag.
Tanken är att dansare ska stå utspridda på olika ställen i huset och dansa för besökarna.

10 000 kvadratmeter verksamhet har Dunkers att erbjuda sina besökare. Drygt 80 personer arbetar här och varje vecka passerar ett tusental elever från kulturskolan de stora entrédörrarna.

Varje år arrangeras hundratals konserter, föreställningar, utställningar, konferenser, kurser och workshops. Besökssiffrorna har under de senaste åren dalat, men bara under det tio dagar långa tioårsfirandet räknar man med 20 000–35 000 besökare.

Poul Witting öppnar ännu en dörr och i det rummet, som är en liten teatersal, sitter ett 40-tal elever från en gymnasieskola. Varje år arrangerar skolan en stor teaterföreställning som visas på Dunkers. Nu är de inne på de sista förberedelserna på årets föreställning ”Där de härliga lagrarna gror”.
– Det handlar om livet efter studenten, förklarar läraren Johan Larsson.
Föreställningen har de övat på sedan i höstas.

Vi är tillbaka i den stora foajén, Poul Witting måste fortsätta planera inför de kommande festligheterna och lämnar oss där.
Vårljuset skänker ett naturligt sken över den stora salen. På ena sidan av byggnaden guppar Öresunds vatten, på den andra råder livlig biltrafik. På platsen framför entrén står fem stora kaninen i betong. De är skapade av Marianne De Geer och är populära bland småbarn att klättra och klappa på.

Annons