Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio år med Zipsane: Det hade kunnat vara mycket värre

Har det varit tio år som förändrade världen, eller åtminstone Jamtli? I dag tittar vi tillbaka på tio år med Henrik ­Zipsane på Jamtli, och blickar även lite framåt. Hösten 2012 blir händelserik med både Lars Vilks och Anna Odell …

Sten Rentzhog – kommer ni ihåg honom? Sten Rentzhog var Jamtli personifierat och ansedd som en av de skickligaste museimännen i Sverige under 1900-talet. Han fick rycka in på Nordiska Museet och hjälpa till både här och där.

Men så skulle han gå i pension 2002. Skulle Jamtli klara sig? Skulle Museisverige klara sig?

Den 1 november 2001 kom Henrik Zipsane till Jamtli för att arbeta parallellt med Sten Rentzhog i två månader och för att sedan ta över som landsantikvarie från 1 januari 2002. Henrik Zipsane är dansk historiker och var tidigare chef över Farums arkiv & museer i Danmark innan han kom till Jamtli. Zipsane disputerade 1996 med avhandlingen Stationsbyborgeren – en skabelsesberetning. Farum 1900–1920.

Jamtli är så mycket. Det är Jämtlands läns museum. Det är en park med byggnader. Ett historieland. En gigantisk samling av föremål och konst. Det är en arbetsplats för 120 personer. Och det är det centrum som hela kulturlivet i Jämtland borde röra sig runt.

Jamtli drivs av en stiftelse. Stiftare är Östersunds kommun, Jämtlands läns landsting, Heimbygda och Jämtlands läns konstförening. Kommunen och landstinget är huvudmän. Styrelsen för Jamtli består av åtta ledamöter och fyra suppleanter.

Jämtlands läns landsting utser ordförande, just nu socialdemokraten Lena Bäckelin, och två ledamöter samt en suppleant. Östersunds kommun utser två ledamöter och en suppleant. Heimbygda och Jämtlands läns konstförening utser varsin ledamot och en suppleant. Det är just nu Margaretha Jonsson för Konstföreningen med Tage Levin som ersättare. Landsantikvarien är ledamot, ständig sekreterare samt ansvarig för genomförandet av verksamheten.

Så på alla sätt är Henrik Zipsane oerhört viktig för vad som sker på Jamtli.

Vad har då Henrik Zipsane betytt för Jamtli under dessa tio år? Det viktigaste är nog att han har fått visa att Jamtli faktiskt hade ett liv utan Sten Rentzhog och att Jamtli fortfarande finns kvar som länets viktigaste besöksmål – bortsett från skidbackarna. Enligt interna källor är Zipsane också oerhört skicklig på att få loss pengar och är en man med en så stark drivkraft att inte alla riktigt alltid hänger med i svängarna. Just nu bygger man för fullt på Jamtli för att få till sin 1970-talssatsning.

När det gäller konstens ställning på Jamtli var den inte särskilt stark på Sten Rentzhogs tid och den är just inte starkare i dag. Jämtlands läns konstförening har en oerhört omfattande och bra samling konst. Ingenstans visas den permanent och på nåder visas då och då enskilda verk. Men 2012 blir det ändå en jubileumsutställning.

Under dessa tio år som passerat har ingen konstutställning på Jamtli på allvar varit i närheten av den stora sommarutställningen 2002 – ”Munch på Ekely” en av de finare utställningar med Edvard Munchs måleri som någonsin visats i Sverige. Första årets utställning ”Kjartan i stan” med ytterligare en norsk konstnär, Kjartan Slettemark, har i vart fall haft en ambitionsnivå i närheten, om än inte med samma ekonomi.

Däremot har Jamtli blivit duktigare på att producera egna utställningar. Egna utställningar som utifrån inte alltför stora kostnadsramar ändå känns meningsfulla, jag tänker på Paradiset, den blå utställningen, utställningen med världens bästa kopierade konst och så vidare. Inte av nationell klass – men ändå uppfinningsrikare än hos många andra länsmuseer.

Men allt har inte hänt. Jamtli skulle bygga en konsthall och en arkitekttävling ordnades. Men någon konsthall syns inte till. Och Jamtli hade en lite underlig och avundsjuk syn på Färgfabriken Norr, men där kanske Jamtlis avvaktande hållning ändå var den bästa i längden.

Tio år med Henrik Zipsane. Det hade kunnat vara mycket värre. Det hade kunnat vara mer. Men på det stora hela ska nog både Jämtland och Jamtli ändå vara glada åt sin landsantikvarie.

Christer B Jarlås