Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio filmer med Robin Williams

Robin Williams blev 63 år gammal. Hyllad för sin komiska tajming och improvisationsförmåga, men också för sin förmåga att gestalta många olika sorters karaktärer – både med humorn och allvaret som verktyg. Här är tio filmer som visar hans bredd och briljans.

1. Good Will Hunting (1997)

Berättelsen om den unge Will Hunting (Matt Damon), universitetsvaktmästaren som är ett geni. Efter en fängelsedom beordras han att ha samtal med psykologen Sean McGuire (Robin Williams) som hjälper Will Hunting att få ordning i sitt kaosartade liv och hitta sig själv. Robin Williams belönades med en Oscar för bästa manliga biroll för sin insats i filmen.

2. Aladdin (1992)

En barndomsklassiker för många av oss som är födda strax före, eller efter det att filmen kom ut. För andra är det bara en väldigt bra, tecknad film. I den engelska originalversionen bjuder Robin Williams på röstskådespeleri av högsta klass i sin tolkningen av "Anden i lampan".

3. Döda poeters sällskap (1989)

Den film i hela filmhistorien som är mest förknippad med det välkända latinska begreppet "carpe diem" (fånga dagen) John Keating (Robin Williams) är engelsklärare på en internatskola för pojkar i den amerikanska delstaten Vermont på 50-talet. Med hjälp av denna tillitsgrundade filosofi väcker han elevernas intresse för lyrik, samtidigt som han blir mycket populär bland dem. Mer konservativa delar av institutionen är dock inte lika förtjusta. Robin Williams nominerades till en Oscar i kategorin "Bästa manliga huvudroll" för rollen som den karismatiske läraren.

4. Good morning, Vietnam (1987)

En annorlunda skildring av Vietnamkriget genom den pigge radiomannen Adrian Cronauers (Robin Williams) ögon. Varje morgon basunerar han ut budskapet "Gooood Moooorning, Vietnam!" i militärradion, innan han sätter i gång att spela musik. Snart upptäcker han den censur som genomförs från statligt håll i nyhetsrapporteringen och blir tillsagd att inte spela samhällskritisk musik i sitt program. Detta blir början till hans motståndskamp mot kriget. Även för denna roll nominerades Robin Williams till en Oscarsstatyett för bästa manliga huvudroll.

5. Garp och hans värld (1982)

John Irvings roman om T.S. Garp och hans livsöde, gestaltat på vita duken av Robin Williams och en rad andra skickliga skådespelare, visade sig vara en väldigt bra blandning. Garps blivande mor är manshaterska och arbetar som sjuksköterska på krigsfältet. Eftersom hon vill ha ett barn i sitt liv men ingen man – gränslar hon en soldat. Där börjar historien om Garp. Fortsättningen är minst lika egendomligt underhållande.

6. Välkommen Mrs. Doubtfire (1993)

Den arbetslöse skådespelaren Daniel Hillard (Robin Williams) blir av med vårdnaden av sina barn då han skiljs från sin fru. Han får inte träffa barnen så ofta som han vill, och försöker först sabotera för sin ex-fru när hon annonserar för att anställa en hemhjälp. Tillslut inser han dock att hans yrkesval i kombination med detta ger honom en unik möjlighet att träffa sin familj. Någonstans här kliver Mrs. Euphegenia Doubtfire in i deras liv.

7. The Birdcage – Lånta fjädrar (1996)

Armand Goldman (Robin Williams) äger en dragshowklubb och lever tillsammans med Albert som är en dragqueen, tillika klubbens huvudnummer. Armands son planerar bröllop. Han ska gifta sig med en mycket konservativ amerikansk senators dotter. För att inte sätta käppar i hjulet för giftemålet måste paret Goldman spela hetero när sonens blivande svärföräldrar kommer på besök.

8. Fisher King (1991)

Jack Lucas lever sin dröm – med egen radioshow och en kommande huvudroll i en tv-serie. När han via sin show av misstag driver en människa till att begå ett massmord så kollapsar allt. När han sent en natt vandrar igenom staden på fyllan blir han attackerad av två män, men räddas av uteliggaren Parry (Robin Williams) och hans vänner. Det blir början på en stor vänskap och Jacks väg tillbaka in i livet.

9. Patch Adams (1998)

Baserad på den verkliga historien om den numera avlidne Hunter "Patch" Adams, med Robin Williams i huvudrollen. Patch Adams tror stenhårt på att sjukdomar och andra åkommor hjälp av humor och skratt. Den vetenskapligt inriktade medicinska eliten tror inte lika mycket på hans metoder. Patienterna uppskattar dem däremot. I den kliniska miljön har de nämligen svårt att finna glädje på egen hand.

10. World's greatest dad (2009)

Lance Clayton (Robin Williams) är en ensamstående tonårsfar som arbetar som lärare. Hans son dör efter att ha strypt sig själv av misstag under en sexakt. Lance Clayton vill inte att den i hans tycke förödmjukande olyckan ska bli allmän kännedom. Därför skriver han ett självmordsbrev i sin sons ställe och helt plötsligt får han uppmärksamhet från alla möjliga håll.

Läs mer:

Skådespelaren Robin Williams död