Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio frågor om sjukvården

Vi ser en tydlig utveckling av ett starkt utökat antal i gruppen äldre som behöver alltmer vård och inte minst multivård.

Vi ser att forskning och teknisk utveckling skapar möjligheter att bota, hantera och åtgärda allt fler åkommor, och människors krav på snabba åtgärder ökar samtidigt som vi ser att sjukvårdens ekonomi krymper.

Från årsskiftet kommer Jämtlands läns landsting att övergå i regionförbundet Jämtland Härjedalen och lämnar då över utmaningen att vända underskott på 100 miljoner från 2013 och 140 miljoner enligt prognos för 2014 till överskott under mycket kort tid.

Till detta bör även noteras de höga sjuktalen i regionen och en tidvis infekterad debatt om offentlig och privat sjukvård.

Mot den bakgrunden ser vi det som viktigt att ställa ett antal relevanta frågor till länets politiker:

1. Hur ska det nya regionförbundet kunna ge den nystart som hälso- och sjukvården behöver?

2. Vad krävs för att vända de stora underskotten till ett nollresultat eller plusresultat? Inom vilket tidsram kan skutan vändas till ett nollresultat?

3. Vi har rent vatten, vi har frisk luft, vi är stolta över vår natur och en fritidsmiljö som lockar många hit – men trots det har vi de högsta sjuktalen i landet och även landstingspersonal som är sjukast i Sverige. Vad görs för att vända detta?

4. Vad vill ditt parti bidra med till att så långt som möjligt nå politisk enighet för att ge landstingsdirektör Björn Eriksson fullt stöd i landstingets gigantiska utmaning?

5. I nationella mätningar finns vårt landsting ofta generande långt ner på listan gällande tillgänglighet, väntetider, ekonomi, nyttjandet av kömiljarden med mera. Vilka åtgärder vill ditt parti vidta för att vända trenden?

6. Hur kan samverkan med kommunerna utvecklas för att skapa större trygghet för de mest sjuka äldre?

7. Vilka mått och steg ser ditt parti som viktiga för att förbättra relation, dialog och samverkan mellan det offentliga och den privata utförarsektorn för en bättre och mer tillgänglig sjukvård i länet?

8. Vinster i vården är ett hett ämne. Cirka 130 000 personer är anställda i privat vård. Hur skulle ditt parti vilja formulera en regel så orden ”vinst i vården” blir seriösa och relevanta så att vi även fortsättningsvis kan ha en privat utförarsektor?

9. Hur vill ditt parti skapa en kultur inom landstinget som innebär optimism, framtidstro, goda arbetsförhållanden som gör att personalen är stolt, orkar jobba vidare och stannar kvar?

10. Vad skiljer just ditt parti från andra partier avseende sjukvården i länet?

Börje Olsson, Bertil Olofsson

Framtid för Jämtland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel