Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiondelar fick avgöra när Touren nådde Vemdalen

Det blev en spännande avslutning på Tour of Jamtlands första etapp. Tävlingsledningen fick ta till tiondelar för att kunna utse en sammanlagd ledare.

Annons

Det blev en tidig utbrytning under den första riktiga etappen i Tour of Jamtland. Redan vid Oviken hade en klunga utkristalliserat sig, även om försprånget bara var cirka tio sekunder. Dryga milen innan Svenstavik hade försprånget utökats till en minut och 20 sekunder. Britten Christopher Opie var en av de 23 som låg längst fram.

– Början var riktigt snabb, mycket attack. Vi blev en stor grupp uppför och fick ett stort hål i början väldigt snabbt. Alla jobbade hårt och det var tillräckligt för oss att rycka, säger UK Youth-cyklisten.

Med tre kilometer kvar hade dock tre cyklister gjort en utbrytning från den stora 23-mannagruppen, en av dem var Opie. Tillsammans med Jesper Dahlström och Michael Olsson, båda team cykelcity, så stod Opie för en räfflande avslutning, där den unge britten till sist skar mållinjen vid Storhogna hotell i Vemdalen strax före Dahlström.

– De branta backarna är hemska, de påminner mig om därhemma. De är riktigt smärtsamma. De andra, mindre branta backarna, tar bara energi. Men det är härligt, det är nog det vackraste stället jag någonsin varit på, helt ärligt, säger britten.

Opie tillskrevs etappsegern, men det var länge oklart vem som egentligen ledde hela loppet. Både Opie och Dahlström gick i mål på samma sekundtid, så tävlingsledningen behövde kolla upp onsdagens tider i prologen för att kunna skilja dem åt. Men även där delade de både exakt samma sekundtid.

Efter en hel del huvudbry och räknande kunde det till slut fastställas att Jesper Dahlström hade några få ynka tiondelar till sin fördel. Dahlström var givetvis nöjd över ledning, men var ändå kritisk hur loppet fortgick för hans egen del.

– Nej, jag är inte nöjd. Den här avslutningen ska jag vinna. Jag har inte kunnat träna så mycket den här sommaren så jag blev sliten av alla utbrytningar, säger ledaren.

– Jag gick för tidigt i backen och jag hade lite väl gott självförtroende. Hade jag gått senare så hade jag kunnat spurta. Men imorgon blir det ett helt annat lopp, det kommer nog bli mer kontrollerat och jag vet att jag är stark upp till tott så då kommer det nog gå bra, avslutar han.

Annons