Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips inför julens dukningar: "Ingen blir lycklig av att fina saker står i skåp"

Festsäsongen är här, och det är inte bara maten som gör upplevelsen. Både för julens middagar och nyårsaftons festmåltid kan en genomtänkt dukning göra underverk för känslan.

Det dukade bordet har hamnat i fokus igen. Vi blir allt mer matlagningsintresserade och då känns det naturligt att lägga mer omsorg på presentationen också. För Malin Humbla är det däremot inget nytt fenomen, hon har alltid tyckt att dukning och bordsdekorationer är roligt. Men det tog lite extra fart när hon själv skulle gifta sig.

- Bröllop är ju på något vis den ultimata upplevelsen. Jag började leta inspiration och insåg att det utomlands var lätt att hyra fint porslin och dekor, men här i Sverige fanns det då knappt någonting.

Så Malin tänkte "hur svårt kan det vara", och började köpa på sig porslin på loppisar. Barndomskompisen Eva Reuterskiöld hakade på, och så var Set my table fött. Det var fyra år sen, och numera har vännerna gått från att hyra ut porslin till att ofta vara med från planeringsstadiet hela vägen till den slutliga dukningen vid stora fester.

- Det är ju det som är roligt! Dukningen är en del, men sen finns det ju så många andra komponenter, som maten och musiken. Vi har fortfarande kunder som är intresserade av ren uthyrning, men fler och fler vill ha hjälp med att sätta känslan och få tips och trix för hela eventet, så nu kan vi stå en helg och inreda en hel lada inför en fest. Jag tycker om att skapa en upplevelse där alla sinnen är med. Hur skapar jag en stämning som gör att jag som gäst känner mig välkommen som sjutton? säger Malin.

Malin tycker att man ska börja med att utgå från rummet man ska duka i.

- Det är lite som man tänker med inredning, att om man bor i ett väldigt gammalt hus så kanske man inreder med åtminstone en del tidstypiska möbler. Ska man duka ett julbord i Värmland där det finns mycket traditioner så är det fint att plocka upp det i dukningen.

För Plus-kunder och prenumeranter: TV: Granpyssel, guldglitter och julblommor hos floristen Angelica i Västerås

Förr hade många hushåll en finservis som bara plockades fram när det var fest. Numera är det ganska få familjer som har mer än en servis, och det kan ju kännas lite tråkigt att duka till nyårsmiddagen på samma porslin som man äter falukorv på en vanlig tisdag. Men Malin tycker tvärtom.

- Ingen blir lycklig av att fina saker står i skåp! Jag tycker man ska använda dem till vardags. Sen behöver man inte heller köpa nytt eller dyrt bara för att det ska dukas till fest. Använd det du har, komplettera på loppis eller låna av släktingar. Att använda saker på nytt sätt _ att servera efterrätten i en kaffekopp eller förrättssoppan i nubbeglas gör att det du har känns nytt.

Malin Humbla pratar mycket om hållbara dukningar, att inte gå överstyr eller krångla till det utan att istället skapa variation med små medel.

- Om man dukat fint till jul och sen ska använda samma servis till nyårsfesten så är det lätt att förändra bordet med andra färger på ljusen, en annan duk och nya blommor. Faktum är att man inte ens behöver slänga julbuketten _ plocka bort det som vissnat och det som känns mest juligt och komplettera med ett par nya blommor från mataffären om tiden är knapp.

För Plus-kunder och prenumeranter: 17 saker vi skäms för och helst gömmer när gäster kommer på besök: "Ingen vill ha de bilderna i huvudet"

När Malin själv är gäst behöver bordet inte vara överdådigt för att hon ska bli inspirerad eller imponerad, tvärtom.

- Jag tycker det räcker långt bara man ser att värden har ansträngt sig lite för att få oss gäster att trivas, det handlar absolut inte om hur lyxigt något är. Vi kan äta pizza ur kartong, men då kanske vi dricker vinet i fina glas eller har bra musik i bakgrunden och så känns det ändå speciellt. Skit i att städa om tiden är knapp, men se till att sätta på musik, tända ljus och ha ett glas redo när gästerna anländer, då känner de sig välkomna direkt!

Det går trender i dukning precis som i allt annat, och Malin Humbla tycker absolut att man kan snappa upp roliga idéer. Men på det stora hela tycker hon inte att man behöver ta till sig trender om man inte vill.

- Det är precis som med mode och inredning, använd det du har och kör på det du själv tycker är snyggt. Inspiration kan man få från många andra håll också, som att kika hur en restaurang dukar till exempel.

Inte heller etikettsregler kring dukning tycker Malin man behöver lägga så stor vikt vid.

- Visst, dukar vi till ett traditionellt och väldigt högtidligt bröllop så googlar jag för att dubbelkolla att jag ställt allt rätt. Men det där kan man anpassa efter gästerna. Jag har absolut inga problem med att dricka vin ur vattenglas vid en mysig middag med vänner!

Maria Soxbo/TT

Malins tips för julens festdukningar

Blommor är alltid en bra idé. Det finns fina på närmaste mataffär om man är ute i sista sekunden, och det är också fint att dela upp en stor bukett i många små vaser längs ett långbord.

Undvik att ställa smörpaket och mjölktetra på bordet, lägg istället upp på ett litet kaffefat och häll upp i en urdiskad saftflaska.

Gör något oväntat. Lägg upp chark och ost på en gammal bräda, en sten eller en klinkerplatta som blivit över.

Byt färg på ljusen. Det behöver inte vara knallblå eller illröda, men bara en svag nyans istället för vanliga kritvita gör mycket för känslan.

Använd det finaste du har ofta, inte bara till fest. Det är inte hela världen att få en nagg i kanten på en tallrik, det är det värt om du får en maxad upplevelse i gengäld.

Malin Humla

Ålder: 36 år

Yrke: Arbetar med marknad och kundupplevelse på Impact Executives och driver Set my table med Eva Reuterskiöld

Familj: Make, två barn och katt

Bor: Enskede utanför Stockholm

Läs även:

Julklappar som står ut – tidningsmöss och snögubbar av mjölkkartonger

Kärleken fick Maria att byta stad – förvandlade torp till drömboende i skogen

Lovisas soptipp är en skattkammare: "Hittade gammalt glas som låg kvar"