Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tips på vägnära fiskevatten

Hjälp mig, hörrni! Jag får inte ihop pusslet. Enligt färska undersökningar rusar försäljningen av ekologiska varor i höjden.

Livsmedelskedjorna slår också på trumman och säger att grönt är störtskönt. Krav is the shit, verkar vi vara överens om.

Men här kommer ett krav från mig:  Se till att vi får svensk insjöfisk i frysdiskarna, fort som f-n.

Jag står nämligen vid frysdisken på storaffär’n och fattar nada. Mitt förråd av egenfångad fisk börjar tryta, och av nyfikenhet vill jag kolla hur utbudet ser ut i hemmabutiken. Jag kryssar fram mellan odlad norsk lax, fiskpinnar och hajmal från Vietnam, och ingenstans hittar jag sik från Storsjön eller gädda från Indalsälven.

Men, ojdå ... Vad är det där?

Jag är precis på väg att lägga om kurs mot sillburkarna när min blick fångas av en löpsedelsgul skylt på bortre långsidan. Det står ABBORRFILÉ. Minsann, tänk att ... Oj.

I rena glädjen tar jag sats för att göra en mollbergare med svårighetsgrad hundratolv, men innan fötterna tar luft så hinner jag se att det i själva verket står havsabborre på förpackningarna. Knappast från Stordigerlemmen med andra ord.

Suck.

Allt framstår som ologiskt.

Eller ickelogiskt.

Och inte ett dugg ... ekologiskt.

Enligt min mening skulle invånarna i Jämtland/Härjedalen kunna vara självförsörjande på fisk. Men det har vi tydligen inte fattat.

När länsborna vill ha en omega 3-kick så köper vi lax från Norge och hajmal (Pengasius) från Vietnam. Eller förädlade blåbär från Asien.

Jaha, och vad är det med det då?

Jo. Det är ... helt enkelt obra.

Dels för att:

1) Importen av vietnamesisk hajmal orsakar skador på miljön där den odlas, och den har exempelvis varit rödlistad av Världsnaturfonden. WWF strök hajmal från listan när Vietnam hotade att tvinga organisationen ur landet, och efter det förekommer den i stora stim i landet frysdiskar.

2) Det finns även en lång lista med bieffekter av odlad lax, som exempelvis överfiskning av andra arter för att tillverka foder.

3) Transporter. Ursäkta mitt språkbruk, men det är åt helvete att frakta fisk från andra sidan jorden till våra tallrikar. Ett annat exempel: Muffins från Mexiko är billigare att köpa än muffins från Åre.

Att sedan småfåglar dör på vägen var väl detsamma, för det är väl sådant som småfåglar gör, som Allan Edwall skaldade.

Hur som helst. Det här kan vi göra något åt, åtminstone när det gäller fisken. Vi kan inte räkna med att livsmedelsbutikerna gör kloka miljöval åt oss, för där handlar det främst om ekonomi, och inte ekologi.

Det här måste vi göra:

Återupprätta abborrens heder. Det är den svenska kungen av matfiskar. Finns överallt, i synnerhet i en sjö nära dig. Fram med spöt och fixa middagen. Kanske få du en bredryggad id eller saftig sik att stoppa i grytan också.

Gör som stockholmarna: Gilla gädda. Underskattad matfisk, lika huggvillig som en morgonsur Janne Josefsson.

Köp odlad fisk, från länet, så hjälper du åtminstone till att korta transporterna.

Det finns nästan fler fiskpölar än människor i Norrlands inland, och jag är övertygad om att många vatten skulle tåla ett betydligt större uttag av fisk. Dessutom måste vi lägga in överväxeln när det gäller att få till fiskodlingar i länets vattenkraftsmagasin.

Det är naturligtvis orimligt att alla spöfångar sin egen fisk, men jag tror att vi måste ändra vår attityd till insjöfisk snabbt, och vi måste hitta modeller hur vi ska få dem till frysdiskarna på ett hållbart sätt, utan att rubba bestånden.

Just nu håller organisationen Sportfiskarna på att anställa ambassadörer i Norrlands inland. En viktig uppgift är att dessa tillsammans med länsstyrelser kan se till hur vi bättre brukar våra egna vatten, och samtidigt upprätthåller och utvecklar sportfisket. Jag tror att vi måste göra både och, för det är bara en tidsfråga innan köttet och päran inte räcker åt alla.

Snart får vi kanske fiska för livet.

För egen del låter inte det så dumt.