Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Titta in i frisörprofilens läckra funkisvilla med unika detaljer

Entreprenörparet flyttade till Stockholm men återvände till Sundsvall där de hittade drömhuset.
Ewalena Perssons kreativa ådra har hittat Peter Bergseijes praktiska – de skapar projekt ihop både i arbetslivet och hemma.
– Det senaste är mode- och inredningsbutiken Crib, som de precis öppnat i Stenstan.

Det första man ser när Ewalena öppnar dörren till deras funkisvilla, är en blank svart flygel som står i ett burspråk som flödar i ljus. Flygeln har funnits i huset sedan det byggdes i början av 1940-talet. Det är en härlig rymd i huset. På entréplanet är rummen stora och hemtrevligt möblerade. En röd gigantisk soffa ser inte alls så stor ut eftersom Ewalena lagt en ännu större matta under den.

– Det är ett bra sätt att skapa ett lugn och balans i rummet, säger hon.

Läs också: Här är området där villapriserna ökat mest i Sundsvall

Det är full fart hemma hos familjen Persson/Bergseije. Peter är på språng. Han ska iväg till butiken. Villan är välbevarad. De renoveringar som skett under åren har varit i tidstypisk anda.

– Vår stil och de flesta av våra möbler har hängt med oss länge. Det är blandat med gåvor, nytt och fynd, jag gillar att gå på loppisar, säger Ewalena.

Läs också: Camilla från Sundsvall hittade hem i Nashville – titta in i den läckra sydstatsvillan

Trappen som binder samman våningarna är svängd. Räcket är av teak och har stilrena detaljer i smide. De blyinfattade färgade glasfönstren släpper igenom ett mjukt ljus och ger en högtidlig känsla. Detaljerna i huset är genomtänkta och gjorda för att hålla länge. Lampknapparna är runda, svarta och gjorda av bakelit. Dörrarna pryds med träknoppar istället för handtag och trälisterna runt fönstren är av teak. En rolig originaldetalj sitter på köksväggen, det är en vit plåtpanel med små fönster.

– Den här ringer till när någon vill ha betjäning i huset. Siffran som visas är det rum som ringt, berättar Ewalena.

Hon skämtar lite och säger att hur mycket man än ringer på klockan i dag så är det aldrig någon som kommer och betjänar en.

Matsalsbordet av ek är rejält och stort. Här sitter familjen och vännerna ofta och äter långa middagar. De är den första barnfamiljen som bott i huset. Nu är pojkarna stora och äldsta sonen Gustaf flyttade hemifrån för ett par år sedan. I källaren har Arvid sitt rum och det märks att inredningsgenen gått i arv.

– Ja, han har intresse och nu vill han göra om och sätta mer personlig prägel på sitt rum. Jag tror att hans stora motorintresse kommer märkas, säger Ewalena.

Köket är det rum som sticker ut. Det är långsmalt och har en helt egen planlösning. För att utnyttja all yta valde familjen att satsa på en stor köksö som har allt, diskbänk, spis och matplats.

– Vi kände direkt att det här passade oss, berättar Ewalena.

Längs ena väggen hänger tavelhyllor med kokböcker som konst. På köksön står en kurvig, ljusstake med många prismor och sprider värme.

Ewalena tycker om att blanda stilar för att bryta av och skapa spänning.

– Ljusstaken är efter min mormor och jag tycker den är så vacker, säger hon.

På andra sidan gatan ligger Bünsowska tjärnen under ett snötäcke. Området är lugnt trots den omedelbara närheten till stan. Hon beskriver sig själv som kreativ, otålig och driven.

– Jag ser till att det händer saker och det ska gärna gå snabbt också.

Hon har sina rötter i Njurunda. Tidigt kände hon res- och äventyrslust och som 18-åring tog hon flyget till New York.

– Jag hamnade hos artisten Meatloaf som barnflicka, hans döttrar var ett och sju år då.

De fick många fina frisyrer av Ewalena som tidigt var intresserad av hår. I hela hennes vuxna liv har hon arbetat som frisör. Det började på Perssons frisörer i Sundsvall, som hon senare tog över. På 90-talet flyttade de till Stockholm, där tog de över en salong.

– Men vi längtade tillbaka till Sundsvall, 2003 flyttade vi hem igen och hittade drömhuset.

Det är alltid något på gång kring Ewalena och hennes man Peter.

– Vi gillar att starta upp projekt och vi är ett bra team, jag är kreatören och Peter är entreprenören, ekonomen och snickaren. Vi har arbetat ihop sedan 1992 så vi vet precis var vi har varandra, det är skönt, säger Ewalena.

I dag arbetar hon som frisör på Jess men har gått ner i tid för att satsa på deras senaste projekt, Crib. Paret har nyligen öppnat en mode- och inredningsbutik i Stenstan.

– Det här är jätteroligt och jag ska ge järnet, minst 180 procent på butiken och webbshopen, säger hon.

Men att sluta helt som frisör vore som att klippa Ewalenas vingar.

– Det är min passion och har varit en så stor del av mitt liv. Jag skulle nog bli deprimerad om jag inte fick skapa frisyrer.

Läs mer:

Unika och fartfyllda hemmahosreportage

Crib har flyttat in i In-gallerian