Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjafsa inte om ersättningen

Ibland finns det saker som bara måste fixas. Som att trettio personer drabbade av Narkolepsi efter vaccination mot svininfluensa, inte blir utan ersättning. De lider nog ändå. Så en slant för sveda och värk är det minsta de kan kräva. Därför får det inte bli ett tjafs om någon åttamånadersgräns där läkemedelsförsäkringen inte längre gäller. Och fortsätter juridiken att spela de här människorna ett spratt måste regeringen träda in och bara betala.

När hela svenska folket skulle vaccineras mot svininfluensa bedrevs nämligen en informationskampanj utan dess like, där inte minst statens förlängda arm Socialstyrelsen spelade en huvudroll. Budskapet lät ungefär så här: Vaccinera Er nu, för svininfluensan kan annars ge allvarliga följder.

Säkert var det sant, men bara delvis. Det som däremot var helt säkert var att staten köpt på sig gigantiska lager av influensavaccin för miljarder och åter miljarder kronor. Informationskampanjen blev därefter. Den var ihållande och fick en touch av skrämselpropaganda över sig. I princip lät det som om personer i riskgrupper låg illa till om de hoppade över. Här fanns bland annat tonåriga barn.

Vi vaccinerade våra barn efter konstens alla regler och tyvärr drabbades efteråt ett alltför stort antal av biverkningar i form av livslång Narkolepsi, i klartext: Den drabbade kan somna när och var som helst.

Debatten blev ett nationellt trauma, för i princip alla satt i samma båt, även om det bara var en liten del som drabbades.

Nu blossar det här upp igen. Ett antal, både unga och vuxna hamnar i ett läge där de förutom sin sjukdom, dessutom riskerar bli utan ersättning. Det är i så fall en nationell skandal. Här måste regeringen träda in för staten var i allra högsta grad inblandad och måste därför även ta sitt fulla ansvar.

Per Hansson