Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjänstefel att nobba Bangkok-inbjudan

"Man kan undra vad Bangkok ser i Östersund" sa kommundirektör Bengt Marsh till ÖP i samband med att en grupp representanter för staden Bangkok kom till residensstaden i januari.

Annons

Frågan kan verka berättigad. Vänorterna Strömsund - Irkutsk är vid hastigt påseende ett mer begripligt par.

Å andra sidan: Varför frossa i dåligt självförtroende? Holländare, tyskar, skåningar och en massa andra faller åtminstone sommartid för en stad som ligger vid en stor, klar sjö och har orörda fjäll inom synhåll. Så varför inte trafik- och värmeplågade Bangkokbor?

Vad uppvaktarna från 12-miljonersstaden har för planer vet vi outsiders inget om. Men en sak verkar uppenbar: Att visa friarna från en av Asiens ekonomiska knutpunkter på porten vore rent makalöst inskränkt. Det är bara att tacka och ta emot och köpa flygbiljetter, ombokningsbara eller ej.

Dessutom verkar listan över deltagare väl genomtänkt. Synd bara att Bengt Marsh inte fått gehör för tanken att låta en representant från Ragunda vara med.

Kommunal verksamhet är under konstant attack och inte utan anledning. Särskilt resorna sticker i ögonen på många. Höstens Uppdrag Granskning- reportage från skånska Staffanstorp fick SVT:s humorserie "Starke man" att blekna vid jämförelse.

Den som vill få upp blodtrycket ytterligare rekommenderas boken "365 sätt att slösa med dina skattepengar" (Hydra förlag) av Martin Borgs. Här finns allt från små idiotier, som dimmaskinen för 200 000 kronor placerad i en rondell utanför Landskrona som skulle förläna den fula staden ett trolskt skimmer men orsakade ishalka och avåkningar. Till megafiaskon som Götenes eventpark Medeltidens värld som fick närmare 100 miljoner skattekronor att gå upp i rök.

Men här är en varning på sin plats: En del kommunala högriskprojekt äger rum under den ekonomiska kontrollens radar.

Till exempel fick i förra veckan Uddevalla kommun besök av Kosovos vice premiärminister Behgjet Pacolli, i Expressen utnämnd till världens rikaste alban: "Besöket sker efter att Uddevallas kommunalråd Magnus Jacobsson (KD) och Naim Murseli, riksdagskandidat (KD) själv kosovoalban och vän med Pacolli, nyligen besökte Kosovo."

Här börjar det osa katt. Den 23-årige riksdagskandidaten har lagt ut en film på nätet som visar "den dyraste egendomen i Kosovo," en uppvisning i smaklöst prål värdig en Ceausescu. Passande en affärsman vars första storklipp var att renovera parlamentshuset i Moskva som skjutits sönder av Jeltsin 1993.

Hur han fick det uppdraget vore intressant att veta. Men sen har allt gått som på räls för Pacolli, som 2011 utsågs till president i Kosovo. Valet skedde dock under så korrupta former att han tvangs avgå några månader senare efter ett domstolsbeslut.

Nu var Pacolli i Uddevalla för att diskutera "möjliga samarbeten inom teknik och energi" med sina KD-kompisar. Martin Borgs och Janne Josefsson, dags ta en tur till Uddevalla?

Thailandsresan har inget släktskap med nyssnämnda kommunala stollerier . Tvärtom hade det verkliga tjänstefelet bestått i att nobba inbjudan från Bangkok.

Någon gång måste även vi som är Jantelagen trogna kunna besinna oss. Lycklig resa, AnnSofie & Co!