Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjeckisk kris oroar EU

Den tjeckiska regeringens fall kan skapa problem både för Sveriges kommande EU-ordförandeskap och för Lissabonfördragets framtid. Men tjeckerna bedyrar att problemen på hemmaplan inte ska påverka deras arbete som EU-ordförande.

Trots att den tjeckiske premiärministern Mirek Topolanek knappt hunnit hämta sig från tisdagskvällens chock stod han i EU-parlamentet i Strasbourg i går morse.

situationen har ingen effekt på ordförandeskapet, sade Topolanek.

Hans bräckliga höger-mitten-regering, som tog över EU:s ordförandeskap vid årsskiftet, måste nu avgå. Men tills vidare sitter han kvar som ledare för en expeditionsministär.

forskare på tankesmedjan Centre for European Policy Studies i Bryssel, tror att det dagliga EU-arbetet kommer att rulla på, men det politiska ledarskapet får sig en rejäl smäll.

– Misstroendeförklaringen underminerar Topolaneks ställning och gör det svårare för honom att tala för sitt land och agera som talesman för EU, säger hon.

kunde inte komma mer olägligt. Den tjeckiska regeringen har redan nog att stå i halvvägs in i ordförandeskapet, mitt under brinnande finanskris och med ett viktigt toppmöte mellan EU-ledarna och USA:s president Barack Obama i Prag om en dryg vecka.

komplikation är att Tjeckien ännu inte har godkänt EU:s nya fördrag. Nu ökar frågetecknen kring om det tjeckiska överhuset och den EU-skeptiske presidenten Vaclav Klaus ger sitt godkännande. För Sverige, som tar över som EU-ordförande efter Tjeckien den 1 juli, ger den tjeckiska regeringens fall skäl till oro.

på sängen, säger EU-minister Cecilia Malmström och konstaterar att det än så länge är svårt att veta vilka problem som eventuellt kan uppstå.

säger hon, att det blir så lite förseningar som möjligt i de ärenden som Tjeckien ska baxa fram till beslut under våren. Till exempel förhandlingar om viktiga lagstiftningspaket med EU-parlamentet och att förbereda val av en ny ordförande för EU-kommissionen.

tror att ett svårt svenskt ordförandeskap nu har blivit ännu mer intrikat. Lissabonfördraget kan ställa till mer problem än vad någon räknat med.