Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejerna firar två år med baren

På Prästgatan 44 mitt i Östersund står ett litet hus placerat bland de övriga byggnaderna. Om du lyssnar hörs distade gitarrer, öl som rinner ur tappen och ett och annat vrål.

Ovanför dörren hänger en skyllt med namnet Jane Doe. Vem denne Jane Doe är lär för evigt vara oidentifierat. Men när vi öppnar dörren och går in så står där bakom baren två identifierbara tjejer, Emma Elfvendahl och Elin Nilsson.

– Det är ett litet hus men jäkligt bra stämning här, säger Emma Elfvendahl som äger rockbaren Jane Doe.

Emma berättar att hon har varit alltid varit förtjust i huset. När den förra ägaren beslutade sig för att sälja restaurangen, då var det självklart att Emma skulle köpa den.

Elin som redan jobbade för Emma nappade direkt. Hon föreslog att det var en rockbar de skulle öppna och berättar att hos sa "jag har ett jäkligt bra namn och kommer förmodligen inte öppna en bar själv, men om du får så det kan ju jag jobba där".

Sagt och gjort. I en månad höll de stängt för att göra i ordning lokalerna. Huset är fyllt av detaljer som både sätter karaktär och ger en personlighet till stället.

– Det är roligt att ha varit med från början. Då vet man konstiga saker, som att det ligger en gosdjurskrokodil som stoppning under scenen, säger Elin.

– Vi behövde nått att fylla ut scenen med för att få rätt ljud, så jag åkte hem och hämtade allt som låg i källaren och som hade stoppning, berättar Emma.

Emma har jobbat inom restaurang i tolv år. Tidigare har hon jobbat som personalchef på Thörners och ägde tidigare T&K, nu äger hon även NOI.

– Jag har alltid tyckt om den sociala kontakten och trivs att snacka med stammisar. Det blir en samhörighet. Med Jane Doe var det roligt att bygga upp och få skapa något unikt och eget. Det är mer hektiskt här, men det är det som är roligt. När man glider på golvet i baren och slänger ut öl och hejar på folk som kommer in.

Elin började jobba på Bishop arms för att sedan gå över till T&K. Nu ansvara hon för musiken och bandbokningarna på Jane Doe. Musikintresset har hon med sig sedan hon var barn.

– Jag gick musik på gymnasiet och det var då som jag började lyssna på rock´n roll. Allt från Beatles till Pantera.

Elin spelar även själv. På fredagarna kommer hon att ta plats på scenen på Jane Doe. Att arbeta på Jane Doe liknar mer en livsstil än ett vanligt jobb. Emma och Elin är tajta och har roligt tillsammans.

– Man måste vara lite tuff, kunna säga ifrån och slänga ut folk ibland, säger Emma.

– Det är kul när man kommer hem från semestern och folk säger, vart har du varit, berättar Elin.

– Ja jag kan få sms när jag är hemma där det står, vart är du, varför är inte du på jobbet, berättar Emma.

På halloween brukar de ha ett tema och tjejerna gillar att klä ut sig. Då ska både musik, kläder och baren ha rätt känsla.

– Vi går alltid all in och det är många gäster som hakar på. Då är det som att man är med på fest fast man jobbar, säger Elin.

Det har nu gått två år sedan den där hektiska månaden då gosdjurskrokodilen hamnade under scenen. På lördag firar Jane Doe med fest. Vad som kommer hända under kvällen är tjejerna lite förbehållsamma med.

– Det blir en surprise, säger Emma.