Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjejkraft vill motverka psykisk ohälsa

Under det senaste året har de träffat hundratals tjejer på länets skolor. De har träffat 13-åringar som säger att de funderat på att ta sitt liv.

Tjejkraft kallar Jennie Nordin och Alexzandra Edström sitt projekt, som de drog i gång för ett år sedan under sin utbildning till behandlingspedagoger på Birka folkhögskola. De har besökt flera skolor i länet och träffat drygt 500 tjejer från årskurs 6 upp till sista året på gymnasiet.

De har haft halvdagar med föreläsningar, som blandats upp med filmer, rollspel och samtal om den verklighet som ungdomarna rör sig i.

– Det finns unga tjejer som kommer och berättar att de inte ser någon annan väg än att ta sitt liv. Det är ju förfärligt. Det är tragiskt, vi måste bli bättre på att prata om hur vi mår, säger Alexandra Edström.

– Fångar vi upp en tjej på vägen är det värt allting, säger Jennie Nordin.

Som en del av projektet har eleverna de träffat fått svara på en enkät. Där svarade 70-80 procent att de inte har någon vuxen att vända sig till i skolan när de mår dåligt.

De hämtar sina exempel, till föreläsningarna, i reklambilder och från sociala medier, som de menar påverkar unga mycket.

– På en skola berättade de att de var med i alla upptänkliga sociala medier. De sa: "Man måste vara med i skiten för att inte bli utanför", säger Jennie Nordin.

– Vi fick veta att det i en fjärdeklass skapats ett så kallat hatkonto om en tjej i klassen, på ask.com eller Instagram. Där den mobbade kallades någonting i stil med "Annahoran", säger Alexandra Edström.

För det är just elaka kommentarer i sociala medier som är ett stort problem för många, menar de. Som drabbar vissa hårt. Därför har eleverna fått läsa upp autentiska kommentarer, för att få känna hur det känns att uttala dem.

"Stanna hemma i dag jag orkar inte se ditt feta ansikte."

"Vore jag dig skulle jag ta livet av mig."

"Du gör oss en tjänst om du försvinner från jordens yta."

– Vi har mött 13-åringar som säger att de har varit med om det vi pratar om. De har varit utsatta för mobbing, haft ätstörningar och bytt klass för att de varit så utsatta av sina klasskompisar. Och därför haft tankar om att ta sitt liv, säger Alexzandra Edström.

Det är de unga som drabbas, men ansvaret ligger på föräldrarna. De borde bry sig mer.

– Det har blivit en hets att alla ska ha en Iphone, säger Jennie Nordin.

Men om barnen får telefoner ska föräldrarna lägga sig i vad de gör med dem.

– Det handlar om att vara jobbigt nyfiken. Att hela tiden kolla på vad de är inne på för sidor och vad de gör där. Jag tror att ungdomarna tycker om det. Att de känner att någon bryr sig om dem, säger Alexzandra Edström.

Men nu är inte huvudsyftet med projektet att skrämma upp ungdomar och vuxna, utan att stärka dem.

– Vi vill få dem att känna att de är värdefulla, att de har ett egenvärde. Då kan de lättare stå emot allting som de stöter på i sin vardag. Och vi vill förmedla budskapet om att man alltid måste jobba för att må bra. Det är inget arbete som tar slut.

Men behöver inte killar också prata om hur de mår?

– Jo, men vi har valt att fokusera på tjejer. Jag har stött på fler tjejer som mår dåligt. Därför har vi börjat med dem, säger Jennie Nordin.

Jennie Nordin och Alexzandra Edström har snart läst färdigt sina utbildningar till behandlingspedagoger och vill nu satsa fullt ut på sin idé. Nu föreläser de främst för skolklasser, men hoppas även på att nå ut till idrottsföreningar och andra som kan tänkas vara intresserade av deras tjänster.