Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjockt snötäcke har gett tunnare isar på länets sjöar – så ser is-läget ut inför påsken

Risk för dubbelis och låga vattenmagasin kan försvåra påskens utflykter över sjöar i länet. Extra vaksamhet rekommenderas även vid varmare väder.

Snötäcket lade sig tidigt och tjockt i år vilket har fungerat som ett isolerande lager mot kylan. Därför har kärnisen inte kunnat dra nytta av kylan och växt sig så tjockt.

– Det är inte alarmerande men det kan ändra sig snabbt när det blir varmare nu, säger Per-Plof Wikberg, pressansvarig på Fjällsäkerhetsrådet.

Vad personer som planerar att färdas på isar bör tänka på är att all snö gjort så att det bildats dubbelis. Mellan kärnisen och det övre snötäcket finns alltså på många håll ett lager med vatten som försvagar snöns bärighet. Något som främst kan ställa till det för snöskoterförare då det kan vara lätt att att köra fast.

Reglerade vatten kan även vara svåra att färdas över eftersom många just nu har lite vatten i sig.

– Håckren, Anjan och Torrön är ganska tomma nu så isen har ställt sig där, säger Per-Olof Wikberg.

För att få den senaste uppdateringen innan man ger sig ut på isarna rekommenderar han att höra sig för med lokalbefolkning, den lokala turistbyrån eller Fjällsäkerhetskommittén.

Särskilt skoterförare har anledning att vara extra uppmärksam på isen under färd, skriver Nationella snöskoterrådet i ett pressmeddelande. Till skillnad från skidåkare man inte från en skoter höra och känna isens varningssignaler som uppstår när man kommer ut på tunnare is.