Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvar stal radioaktiv last

En lastbil med det radioaktiva ämnet iridium-192 har stulits av tjuvar i centrala Mexiko. Lasten utgör ingen hälsorisk så länge den är kvar i den specialbehållare som den förvaras i, enligt landets inrikesdepartement.(TT)

Annons

En lastbil med det radioaktiva ämnet iridium-192 har stulits av tjuvar i centrala Mexiko. Lasten utgör ingen hälsorisk så länge den är kvar i den specialbehållare som den förvaras i, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

I slutet av förra året lade tjuvar i Mexiko vantarna på en lastbil med det radioaktiva ämnet kobolt-60. Materialet hade enligt FN, åtminstone rent teoretiskt, kunnat användas för att tillverka en så kallad smutsig bomb. Tjuvgodset hittades senare i närheten av lastbilen. Gärningsmännen hade plockat ur det ur sitt skyddande skal och fördes till sjukhus sedan de utsatts för höga strålningsdoser.