Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvar stal radioaktiv last

En lastbil med det radioaktiva ämnet iridium-192 har stulits av tjuvar i centrala Mexiko. Lasten utgör ingen hälsorisk så länge den är kvar i den specialbehållare som den förvaras i, enligt landets inrikesdepartement.(TT)

En lastbil med det radioaktiva ämnet iridium-192 har stulits av tjuvar i centrala Mexiko. Lasten utgör ingen hälsorisk så länge den är kvar i den specialbehållare som den förvaras i, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

I slutet av förra året lade tjuvar i Mexiko vantarna på en lastbil med det radioaktiva ämnet kobolt-60. Materialet hade enligt FN, åtminstone rent teoretiskt, kunnat användas för att tillverka en så kallad smutsig bomb. Tjuvgodset hittades senare i närheten av lastbilen. Gärningsmännen hade plockat ur det ur sitt skyddande skal och fördes till sjukhus sedan de utsatts för höga strålningsdoser.