Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvjaktens fyra profiler

Brå, Brottsförebyggande rådet har försökt beskriva gärningspersonerna som sysslar med illegal jakt i fyra olika kategorier.

Annons

1. Djurhållaren

Drivkraft: skydda sina djur. Han har tamdjur och upplever rovdjuren som hot mot sina djur. Gruppen innehåller lantbrukare och renskötare och får ofta ett stort stöd för vad de gjort. De blir symboler för en orättfärdig rovdjurspolitik. Lantbrukaren vill skydda sina inhägnade djur. Rennäringens problem med rovdjur är speciell då renarna inte är inhägnade utan rör sig på stora ytor. Det ser inte ut som skyddsjakt om djuret har jagats ikapp och sen dödats.

2. Livsstilaren

Drivkraft: starkt jaktintresse. Hans kunskap om jakt och natur är stor och är inte alls nöjd med myndigheternas arbete med rovdjursfrågor. Jakten är ett viktigt inslag i hans liv, speciellt när han är arbetslös. Den illegala jakten sker ofta i samband med legal jakt. Hans förmåga att dölja brottet antas vara stor.

Det finns två undergrupper, en med kriminell belastning som kan vara våldsbenägna, en grupp med socialt etablerade personer med ett betydande vapeninnehav. Myndighetspersoner känner frustration att man inte lyckas lagföra personer inom denna kategori.

3. Statussökaren

Drivkraft: prestige. Han lägger gärna ner mycket pengar på utrustning. Ett rovdjur kan fällas under legal jakt. Han tar gärna troféer. Illegalt dödade rovdjur saknar ibland bestämda delar av kroppen.

4. Affärsmännen

Drivkraft: ekonomi. Han handlar med utrotningshotade djur. Kan ha yrkesmässig jakt med inbjudna, betalande jaktgäster som har två ekonomiska fördelar, jaktgästerna som betalar för att skjuta ett rovdjur, dels att slippa rovdjuret ses som ett störningsmoment mot den jaktnäring som man själv bedriver, exempelvis på rådjur.

Brottsförebyggande rådet, Brå, har format fram profilerna från intervjuer med myndighetspersoner samt av information från personer som arbetar med rovdjursfrågor. Studerat anmälda fall och domar för illegal jakt under tidsperioden 1995 till 2005.

Annons