Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjuvknep bakom villainbrott

En hoprullad matta på altanen, en sten på soptunnan eller en plastpåse upphängd på ett snöre.
Se där – några tjuvknep för att kolla om du och din familj är hemma eller bortrest!

Annons

Enbart under juli månad har polisen i Norrbotten noterat uppemot ett 20-tal villainbrott med ungefär samma modus.

– När de drabbade kommer hem och finner att de utsatts för inbrott upptäcker de också små underligheter utanför sitt hus, säger Maria Jakobsson, informatör hos Norrbottenspolisen, som varnar allmänheten för tjuvarnas knep. Även polisen i Västerbotten varnar.

Det handlar om småsaker som man normalt inte tar någon notis om. Men förblir altanmattan hoprullad i flera dagar och stenen ligger kvar på soptunnan, kan tjuven eller tjuvarna lugnt räkna med att villaägarna är bortresta.

– Vi är rätt säkra på att tjuvarna först ringer på dörren. Om någon öppnar ber de om en vägbeskrivning eller något liknande. Om inte arrangerar de någonting för att senare kontrollera att allt är orört, säger Jakobsson.

Enligt ett rykte kör personer i utlandsregistrerade skåpbilar runt i bostadsområden och gör sina markeringar. Men det kan Maria Jakobsson inte bekräfta.

– Den uppgiften florerar i de sociala medierna. Men vi ber folk att vara extra på sin vakt och notera bilnumret om de ser något mystiskt.