Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias musik ska höja pulsen hos filmpubliken

Stort. Bombastiskt. Hollywood. De ledorden fick Tobias Ekendahl när han tog uppdraget att skriva musik till filmen ”Jango on Tour”. Se filmklippet här!

Musiken har han skapat hemma i lägenheten i Östersund. Där har han ett rum fyllt av datorer, högtalare, kontrollpaneler och ett stort elektroniskt piano. Med några enkla tryck på pianots tangenter kan Tobias Ekendahl skapa toner som låter som att det är en hel orkester som spelar.

– Bara programmen till datorn kostar ju flera tusen, men det är ändå billigare än att ha en orkester som spelar, säger Tobias Ekendahl.

Dessutom, säger han, lägger han inte så mycket tid och pengar på andra fritidsintressen.

– Folk åker skidor eller gör andra saker, jag gör musik.

För det är en hobby, skapandet av filmmusik. Egentligen jobbar Tobias Ekendahl som biolog på Länsstyrelsen. Musiken har alltid varit en hobby, och i kombination med ett brinnande intresse för datorer har han i många år skapat musik med hjälp av datorn. För tre år sedan, när han skulle fylla 30 år, tog han ett beslut.

– Jag bestämde mig för att börja göra något vettigt, så jag började göra musik för orkestrar. Man behöver inte vara 70 personer för att låta som en orkester och det tycker jag är häftigt.

På datorskärmarna framför sig har han en scen från filmen ”Jango on tour” uppe på den ena. På den andra skärmen visas ljudspåren som han klippt ihop. Tobias Ekendahl har gjort musiken till en drygt tre minuter lång scen i filmen, en scen där huvudrollsinnehavaren drömmer att han är en pilot som i luften jagas av ett annat flygplan.

Det är en scen fylld av action och spänning och Tobias Ekendahls uppgift var att skapa musik som passar. Just den här scenen skulle ge känslan av att se en Hollywoodfilm.

– Musiken ska vara funktionell och förstärka känslan man får när man ser bilderna, säger han och fortsätter:

– Det är musik som kommer till användning och många behöver det.

Dessvärre är det få filmskapare som har råd att ge ersättning för jobbet, så hittills har Tobias Ekendahl gjort filmmusik alldeles gratis.

– Så är det. Just i det här projektet fanns det inga pengar, men jag tyckte det var kul. Om man vill komma någonstans får man göra det gratis. Jag ser det som ett sätt att komma framåt.

”Jango on tour” är färdig och släpps på dvd inom kort. Två kortfilmer som Tobias Ekendahl hjälpt skapa musiken till är klara också och ska visas på filmfestivaler i vår.

Just nu har han inga nya projekt på gång men hoppas att de kommer. De jobb han gjort har han fått via hemsidan filmcafe.se och hans filmmusik finns att höra på sidan soundcloud.com.

Drömmen är att få göra allt mer musik.

– Det är så klart drömmen att kunna betala räkningarna med det man gillar bäst, konstaterar han.

Tills dess spenderar han tiden med att göra lite musik, och att titta på film. Innan han började göra filmmusik hade han inget större intresse för film, nu ser han allt fler. Problemet är bara att han blir yrkesskadad.

– Man blir helt förstörd, jag tänker på musiken hela tiden. Nu när jag ser film tänker jag på musiken hela tiden. Ofta är den väldigt bra, men ibland blir jag arg och tänker att jag hade kunnat göra det bättre själv.

Scenen från ”Jango on tour”, till vilken Tobias Ekendahl har skapat musiken, finns att se på ÖPtv.