Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tobias Samuelsson: Östersund kan inte erbjuda sämre krogliv än Sundsvall

Redan till sommaren kan klockan slå tre innan hemfärd för gästerna på Östersunds krogar.

Det är moderaten Joel Nordkvist som varit drivande

Socialnämnden, vars bord frågan ligger, sa i december tvärnej. Andra visor var det när kommunstyrelsen sammanträdde i tisdags. Då beslutades att kommunen ska göra en översyn av utelivets förutsättningar, med både treöppet och längre serveringstillstånd för uteserveringar.

Det är moderaten Joel Nordkvist som varit drivande, vars motion nu leder till en översyn av serveringstillstånden som ska presenteras 30 maj. Sista ordet i frågan har kommunfullmäktige, men efter kommunstyrelsens beslut är förslaget inte långt ifrån att realiseras.

Att det sker just nu är en mindre överraskning. Senaste åren har allt fler kommuner öppnat för längre öppettider. De flesta större kommuner tillåter i dag servering till treslaget – eller längre, enligt en kartläggning som Jönköpings-Posten gjorde i fjol (21/7). Sena kvällar på lokal är inte längre något uppseendeväckande. Politiker som sätter sig på tvären måste svara på frågan varför krogbesökare i Östersund ska skickas hem en timme tidigare än i Sundsvall.

Det finns flera skäl att byta fot i frågan. Att låta krogar och restauranger som vill hålla öppet en timme längre få göra det, kan både öka stadens attraktionskraft och skapa bättre förutsättningar för den besöksnäring som sysselsätter drygt 1 000 personer i Östersund.

Flera krögare har engagerat sig i frågan, som det finns goda skäl att lyssna på om Östersund vill leva upp till bilden av en företagsam kommun. Längre öppethållande behöver heller inte bädda för en våg av krogbråk, som det ofta framställs. Då många städer senaste åren har permanentat längre serveringstillstånd, finns det också många goda exempel att dra lärdomar av.

När Kalmars krögare fick hålla öppet en timme längre minskade krogrelaterade bråk. I Västerås var det oförändrat när treöppet sattes på prov, och försöket permanentades. I Visby minskade våldet, men det är svårt att relatera till öppettiderna, enligt utvärderingen som är en av de mer omfattande. Snarare verkar det paket av preventiva åtgärder som gjordes i samband med försöket, varit bidragande. Krogpersonal utbildades i ansvarsfull servering, ordningsvakterna blev fler till antalet och samverkade bättre med polisen.

Visbyexemplet belyser vikten av gedigna förberedelser, men också att tidsfrågan har fått oförtjänt stort fokus, när det i själva verket är andra åtgärder som haft störst inverkan på krogvåldet. I den mån öppettider spelar in, behöver det inte vara till det sämre. Därför finns det få skäl att inte sätta även Östersund på prov.