Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog en medalj för laget

Charlotte Kallas silver gav det svenska laget en drömstart.

– Vi hade inte orkat med en fjärdeplats till, säger SOK:s presschef Björn Folin efter Kallas bragdlopp.

Piteåkaren och Sundsvallsbon Charlotte Kalla såg till att Sverige fick en smakstart på OS och att Björn Folin fick ned pulsen på en normal nivå.

– Efter Svens (Thorgrens) fjärdeplats hade det varit tufft för laget om Charlotte hade blivit fyra. Därför är det här en fantastisk start, säger Folin.

Det tyckte Charlotte Kalla också som gjorde ett fantastiskt lopp i Sotjis berg, ett lopp som hon styrde och ställde tills det bara återstod ett par hundra meter då Marit Björgen smet förbi i en kurva.

– Det känns väldigt bra då jag drömt om en medalj och jag är jättelycklig över det här silvret, säger Charlotte när hon på armlängds avstånd möter det stora svenska medieuppbådet.

Skiathlontävlingen blev en ny svensk skidklassiker även om Kallas bragdlopp inte belönades med ett guld. Världens bästa skidåkare var än en gång för stark och spurtade hem segern.

– Jag håller den här silvermedaljen väldigt högt, nästan lika högt som guldet i Vancouver. Det var lite andra förutsättningar den här gången, säger 26-åringen som sken i kapp med solen över Sotjis berg.

Redan tidigt stod det klart att det skulle bli en uppgörelse mellan en trippel Norge, Charlotte och finskan Aino-Kaisa Saarinen och Charlotte såg hela tiden till att ligga långt fram i klungan för att ha koll på sina konkurrenter.

Och bra precis en kilometer kvar kom silverrycket. Uppför backen trampade Charlotte gasen i botten och det var bara Marit Björgen som följde med och där stod det klart att Charlotte Kalla skulle ta Sveriges första medalj i Sotji-OS.

– Jag kände mig väldigt stark och ville inte vänta. Jag hade bra skidor hela vägen och jag kunde åka väldigt avslappnat. Jag vet inte riktigt vad som hände bakom mig när jag ryckte, jag bara körde.

Och sällan har vi sett en så glad silvermedaljör.

– Jag kände en viss oro dagen innan tävlingen då jag inte riktigt visste hur jag skulle hantera masstarten. Men jag kände tidigt att jag hade bra skidor och att jag kunde åka avslappnat och sedan var det bara att köra.

Vad kände du när Marit Björgen smet förbi dig i den näst sista kurvan?

– Jag hade fullt upp med att hålla mig benen då jag höll på att fastna med staven.

Hur värderar du den här silvermedaljen?

– Väldigt, väldigt högt. Det var lite andra förutsättningar nu jämfört med Vancouver. Mitt humör har varit som en berg- och dalbana de senaste dagarna.

Lika glad som Charlotte Kalla var presschefen Björn Folin som kom rusande direkt från slopestyletävlingen där Sven Thorgren blev fyra.

– Det här silvret betyder enormt mycket för oss, för det svenska laget, säger Folin som inte såg en meter av tävlingen.

– Men när jag såg glädjen i det svenska laget förstod jag, säger Folin och ler.

Sollefteås Britta Johansson Norgren (slutade 39:a) och sensationellt niondeplacerade Emma Wikén, Åsarna, var båda imponerade av Kalla.

– För mig var det väldigt väntat. Jag tycker att hon har varit väldigt stark i träningen och det känns att hon har sådan harmoni i kroppen. Det märks att hon mår väldigt bra, säger Emma.

– Nu är hon ju äldre och hon vet vad hon ska göra och hon vet vad hon kan, säger Britta.