Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog med gamlingarna till Österåsen på dans

Det går att bedriva äldreomsorg på olika sätt. Ett är att personalen tar med de boende och drar iväg på nostalgidans.

Härom kvällen ljöd musik från scenen på Österåsens lövade dansbana, som ligger i skogskanten strax utanför byn. Det påminde nog en hel del om hur det kunde se ut här en kväll på 1950-talet. De kulörta lamporna var tända och utanför kunde den som ville spela på chokladhjulet, tombolan och äta varm korv med bröd. Det var de boende på Häradsgården i Lit som var ute och roade sig och för många väcktes gamla dansminnen till liv. Personalen på äldreboendet hade klätt sig i kläder med Rockabilly-stuk och på gräsmattan stod flera veteranbilar och bidrog till nostalgin.

– Det är uppmuntrande att det ordnas sådant här för oss gamlingar, säger Bertil Solback, 91.

Även för Kerstin Bengtsson var det trevligt att åter komma till Österåsen på dans. Hon hade inte varit där på många år.

– Jag var hit en gång i ungdomen och det var roligt. Det var ett par från Häggenås som gifte sig och de hade bröllopsdansen här, det är nog 60 år sedan, säger hon.

Det hela började med att Maria Taraldsson, enhetschef på Häradsgården, sökte projektpengar från vård- och omsorgsförvaltningen. I kombination med en del statliga medel blev det 50 000 kronor och då blev det möjligt att genomföra arrangemanget.

– Vi måste tänka utanför boxen. Mitt hjärta klappar för de gamla och jag tänker " hur skulle jag själv vilja ha det när jag blir gammal?"

Idé fick hon för flera år sedan och inspirationen kom från två bröder som bodde på Häradsgården. Ibland kunde de utbrista: "Ska vi inte ta och åka till Österåsens dansbana och dansa".

– Jag ville svara att "jo, det gör vi". Sedan har det här legat och grott i mig, säger Maria Taraldsson.

De två bröderna är döda sedan flera år, men deras förslag förverkligades på onsdagskvällen. Cirka 25 av de boende på Häradsgården tackade ja till inbjudan och tillsammans med personal och anhöriga var det drygt 40 personer som deltog i nostalgitrippen.

– Det här känns jätteroligt, jag har sett så mycket glädje och lycka i ögonen. Och personalen har roligt tillsammans med de gamla, säger Maria Taraldsson.