Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv år sedan debuten – nu är det dags för SM i Åsarna igen

Det är 12 år sedan Åsarna IK för första gången stod som arrangörer för SM i längd.
– Det är otroligt vad tiden går fort, säger tävlingsledaren Rogard Göransson som då liksom nu är en av många viktiga kuggar i ett väloljat maskineri.

Annons

Sedan den totala jubelföreställningen för ett dussin år sedan så har det hänt en hel del inom längdåkningen. Världscupen har tagit allt större plats och SM-veckorna har blivit en uppstyckad historia.

– Desto mer man sagt att det har blivit för många världscuptävlingar så har det bara blivit fler, säger Rogard syrligt.

med tio världscuptävlingar under en säsong för då skulle man få plats med tävlingar på hemmaplan också. Det är ytterst viktigt för sporten, klubbarna och sponsorerna, fortsätter han.

Nu har det inte varit helt stiltje vad gäller Åsarna och SM sedan 1997. För två år sedan hoppade man in som ersättare för ett snölöst Hudiksvall och tog över två dagars tävlingar.

– 97 pågick SM i en och en halv vecka och tv var på plats. Nu handlar om tre dagar och mediaintresset är ett annat. Då hade vi en annan organisation med en heltidsanställd generalsekreterare, så visst är det skillnad.

I kväll rullar det hela igång med stafett för damer och herrar i skymningsljus och elljus.

Med 24 herrlag och 13 damlag i stafetten. 37 damer och 81 herrar i söndagens tremil och femmil så finns hela den svenska senioreliten på startlinjen. Utom en.

– Helt klart så saknar vi Anders Södergren, säger Rogard och sänder en hälsning.

– Det är ju lagtävlingar på söndag så då tror jag på sammanlagt fyra. Sen blir det två i stafetten.

– Anna Olsson är ett önsketänkande från min sida, men inte alls orimligt. Men det blir hårt mot Charlotte Kalla och Anna Haag.

På herrsidan tror jag att det blir en envig mellan Daniel Richardsson och Johan Olsson, slutar mr. Åsarna.

Piteå har drabbats av ett stort avbräck inför skid-SM i Åsarna. Landslagsstjärnan Lina Andersson är sjuk och kommer inte till start i fredagens stafettävling.