Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tolv år senare – Dubkollektivet, nu som The backbeat conspiracy, återvänder till Yran

De började som Dubkollektivet och för tolv år sedan stod de på Zigzag-scenen. På fredag är de tillbaka igen, nu som The beackbeat conspiracy, och de är mer taggade än någonsin.

Det var 2002 som bandet Dubkollektivet började spela ihop i en lägenhet i Östersund. Inte långt därefter hade de vunnit regionfinalen i Musik direkt och senare turnerade de runt om i hela landet. På tre år gjorde de över 90 spelningar. 2006 flyttade många av medlemmarna från Östersund och det blev svårt att hålla ihop bandet. Projektet lades på is, men för fyra år sedan smög de i gång igen och de senaste två åren har bandet repat, spelat in nytt material och fräschat upp gammalt material.

De har dessutom bytt namn till The backbeat conspriracy och i dag består de av Luc och Oliver Deutschmann, Per Alexander Esbjörnsson, Jens Joel Evaldsson, Viktor Knutsson och Anders Åström.

– Vi sjunger bara på engelska och det var numer spelar vi inte längre dub på samma sätt, så namnet var missvisande, berättar Viktor Knutsson.

Nu ligger fokus på rock och reggae.

– Allt vi spelar går i baktakt, säger Viktor Knutsson.

När bandet började som Dubkollektivet för 14 år sedan var flera av dem nybörjare.

– När vi började spela kunde jag inte ett ackord. Jag fattar inte att jag fick vara med egentligen. Det kanske var för att jag hade bil. Nu jobbar jag med musik på heltid, så det har gått framåt, säger Per Alexander Esbjörnsson.

Sedan comebacken har de hunnit släppa två låtar, ”Too sexy for America” och ”Don't let the world”. Förhoppningen är att släppa ett album innan nästa sommar.

Men närmast ligger en spelning på Storsjöyran. Senast de spelade på festivalen var 2004 på Zigzag-scenen – samma plats som de spelar på nu på fredag.

– Det känns fint att det är på samma ställe. Då var hybrisen total, det kan jag erkänna nu. Jag trodde att jag var en världsstjärna efter konserten. Tältet där scenen låg var fullt, säger Per Alexander Esbjörnsson.

– Då hade vi många fans, men nu har många av dem växt upp och skaffat kids. Nu får vi chans att spela för massa nytt folk, säger Viktor Knutsson.

Hur är ni som liveband nu?

– Då var vi i alla fall riktigt stökiga och ösiga på scenen, säger Per Alexander Esbjörnsson.

– Hur vi är nu, det ska ta reda på nu på fredag, säger Luc Deutschmann.

Läs också:

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 1: "Fick köra BB Kings kavaj i taxi från Arlanda"

Storsjöyran – 10 konserter vi minns del 2: "Gaga köpte läsk på Frösön"