Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tom cyklar norrut mot än kallare vinter

Den 3 februari cyklade han med tält och sovsäck från Oslo.

Den 3 mars ska han via Norrlands inland ha nått Bodö i Nordnorge.

Det blir 160 mil i kallt vinterväder.

– Luckely the roads are better in Sweden, säger 27-årige Tom Allen.

– Lyckligtvis är vägarna bättre i Sverige.

Tom Allen från den 500 personer lilla byn Middleton i regionen Midlands i centrala England har de senaste fyra åren cyklat 2 300 mil genom sammanlagt 35 länder.

– Mest har det varit i Mellanöstern och i Afrika.

Hans utgångspunkt sedan tre år är Armeniens huvudstad, miljonstaden Jerevan, där han lever med hustrun Tenny Adamian från Iran som han träffade i samband med sin första cykeltur genom Armenien.

Landet med bara drygt tre miljoner invånare ligger omedelbart öster om Turkiet, mellan Kaspiska havet och Svarta havet.

I höstas cyklade han och Tenny från Grekland upp genom Europa och till Toms föräldrar i Middleton. Efter jul- och nyårsfirande där åkte Tenny hem till sina föräldrar i Iran, och Tom planerade och inledde sin första ordentliga vintertur på cykel.

– Brittisk vinter är nästan som brittisk sommar.

Men fruktar han då inte de 40 minusgrader som kan vänta honom på väg mot Bodö nästan på Kirunas breddgrad?

– Så länge jag rör på mig är det ingen fara.

Han medger dock att det i helgen i trakterna av Röros kändes lite stressigt när det var 33 grader kallt, fastän han har mycket varma kläder och den varmaste sovsäck man kan tänka sig.

Det är inte de många milen på cykel som är det viktigaste.

– Det är människor du träffar och allt som du lär dig när när du reser långsamt.

Natten mot i går sov han utomhus i sitt tält i skogen i Orrviken. Men i Funäsdalen och Vemdalen sov han över hos människor han lärde känna, liksom i Östersund under natten mot fredagen.

Också i natt, i Strömsund, hoppas han kunna sova inomhus, hos en vän till bekantskapen från Funäsdalen.

Tillbaka i Jerevan väntar arbetet med att sammanställa allt han filmat under de tidigare cykelturerna till en dokumentär, som han hoppas så småningom ska visas på filmfestivaler och bli såld. Under cyklingen nu blir det bara stillbilder.

– Jag är trött på att filma allting överallt.

Pengar till brödfödan får Tom på att göra webbsidor. Hustrun Tenny är grafisk formgivare. Hon universitetsutbildade sig i grafisk design i Jerevan.