Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Karlsson: Viktigt att Löfven nu gör verkstad av det han lovar

Kring laguttagningar finns ofta en inbyggd dramatik. Men Stefan Löfven (S) är ingen dramatiker. Det står klart när du synar hans ministeruppställning.

Anmäl text- och faktafel

Hans nya regering innehåller gamla kända socialdemokrater på de tyngsta departementen: Magdalena Andersson, Margot Wallström, Ibrahim Baylan, Morgan Johansson, Ylva Johansson och Peter Hultqvist.

Det största kompetenslyftet hittar vi på utbildningsdepartementet när Anna Ekström (S) tar över som utbildningsminister i stället för Gustav Fridolin (MP). Det är klokt – för att inte säga på tiden. När Ekström hösten 2016 lämnade posten som generaldirektör för Skolverket för att ingå i regeringen fick hon hålla till godo med gymnasie- och kunskapslyftsfrågor. Rent resursslöseri. Ekströms breda kunnande nyttjades alltså bara till en mindre del – och det var uppenbart att hon, vad gäller kompetens inom utbildningsområdet, var överlägsen Fridolin.

Stefan Löfven slog fast i sin regeringsförklaring – efter att ha exemplifierat med resultatutvecklingen i Södertälje och där Hovsjöskolan specifikt nämndes – att ”Den svenska skolan ska vara vårt samhälles största stolthet”.

Det blir nu Anna Ekströms uppgift att leva upp till det.

Just när det gäller utbildning går det också att se tydliga tecken på att Stefan Löfven baserar sitt regeringsunderlag på en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. I den konfliktlinje kring skolpolitik som funnits främst emellan Miljöpartiet och Liberalerna sätter Löfven ned foten och väljer sida.

Ekström ska leda ett departement helt utan miljöpartiministrar, och där antalet statsråd bantas till två i stället för tre. De ska nu genomföra de reformer kring skolan som finns med i fyrpartiöverenskommelsen, där punkterna känns igen från Liberalernas valprogram.

Under Skogs tid som miljöminister har svensk skogspolitik hamnat i brant utförsbacke. Inte minst eftersom just äganderätten åsidosatts å det grövsta.

Löfven gör en liknande fotnedsättning när det gäller skogen. Det faktum att Karolina Skog (MP) petas bort från regeringen ligger helt i linje med att fyrpartiöverenskommelsen tydligt står upp för äganderätten, vilket Centerpartiet drev hårt i regeringsförhandlingarna. Under Skogs tid som miljöminister har svensk skogspolitik hamnat i brant utförsbacke. Inte minst eftersom just äganderätten åsidosatts å det grövsta.

Ingen Fridolin och ingen Skog. Dessutom minskar antalet miljöpartiministrar på totalen från sex till fem. Samtidigt behåller partiet styret i två departement – Isabella Lövin på miljödepartementet och nykomlingen Amanda Lind på kulturdepartementet. Med tanke på MP:s svaga valresultat är det en god utdelning som miljöpartister har anledning att vara nöjda med.

I sin regeringsförklaring lyfte Löfven flera av de liberala reformer som finns med i 73-punktsöverenskommelsen – plus ytterligare en rad löften som statsministern vill genomföra.

Det är nu viktigt att det inte stannar där, vid fagra ord. Löfven måste se till att det blir verkstad också – särskilt så på de områden som ingår i överenskommelsen mellan S, C, L och MP.