Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas ska rulla ända ned till Ystad

Om ni åker längs E 45:an i dag så kan det hända att ni passerar en man som kämpar sig fram med rullstol.
Men erbjud honom inte lift. Däremot får ni gärna komma med glada tillrop. Tomas Wendin är den förste i Sverige som avverkar sträckan Abisko–Ystad med rullstol, och de närmaste veckorna färdas han på de jämtländska vägarna.

Det var 25 maj som Gävle-bon Tomas Wendin gav sig ut på sitt livs resa. Då satte han sig i sin trehjuliga tävlingsrullstol och började färden söderut, med hopp om att avverka de 200 milen ned till Ystad innan augusti är slut.

Tanken är att han vill utmana sig själv, och samtidigt göra en insats för andra. Syftet med resan är nämligen att samla in pengar till utrotningshotade djur, och att uppmana folk att donera pengar till organisationen Born Free.

– Jag träffade en kille i Thailand som hade kört en 3-hjulig moped hela vägen till hem till Holland, och då blev jag inspirerad att göra något liknande. Jag fick bra stöd av några vänner, och plötsligt hade vi fått ihop tillräckligt med sponsorer för att kunna genomföra det här äventyret, berättar Tomas.

Anledningen till att han är rullstolsburen är att han bröt ryggen i samband med en mc-olycka i ungdomen, och något liknande har han aldrig utsatt sin 44-åriga kropp för.

– Nej, jag var i betydligt bättre form för 20 år sedan. Backarna här i Norrland kan vara riktigt tuffa, säger Tomas och skrattar.

Dessutom går det extra långsamt nu, eftersom den trehjuliga tävlingsrullstolen har gått sönder och han i stället tvingas kämpa sig fram med den betydligt långsammare reservstolen. Tomas räknar ändå med att kunna avverka 3–4 mil om dagen i genomsnitt, tills den ordinarie stolen har blivit reparerad.

– Vissa dagar hinner man med åtta mil, men då blir man ordentligt sliten dagen efter. Det bästa är att hålla ett jämnt tempo, men det är också vädret som styr hur långt man hinner varje dag.

Med sig på resan har Tomas en servicebil med husvagn, och en fotograf som dokumenterar hela resan med förhoppningen att göra en film om äventyret. Det enda som saknas i dagsläget är någon som kan servera honom ordentlig mat.

– Ja, kocken som följde med i början av resan har nämligen rest hem till Skottland igen, och just nu blir det lite väl många chokladkakor, säger Tomas utan att verka allt för deppad av det faktumet.