Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomt i pensionskassan i flera kommuner

Snart går 40-talisterna i pension. Men majoriteten av länets kommuner har inte en krona sparad för framtida pensionsutbetalningar.

Landets kommuner brottas med stora skulder för de pensioner anställda tjänade in före 1998. Och nu ska det börja betalas ut till alla 40-talister som är på väg ut från arbetslivet.

Dagens Samhälle har gjort en genomgång bland landets samtliga kommuner och den visar att enbart 144 kommuner placerat öronmärkta pengar för att möta den växande pensionsbördan.

I spartoppen syns Östersund på en 14:e plats. Här finns, enligt Dagens Samhälle, 423 miljoner kronor sparade till pensioner.

Men många kommuner, 146 stycken, saknar fortfarande ett specifikt sparkapital. Bland länets kommuner har exempelvis fem av åtta meddelat att de inte har ett specifikt sparkapital. Orsaken är enkel: De flesta som inte sparat pengar är också glesbygdskommuner. Och i dessa kommuner är befolkningsminskningen den stora boven. Allt färre ska dela på kostnaden för de gamla pensionerna. En ekvation som inte går ihop.

– Befolkningsutvecklingen är det som verkligen oroar, säger Bräckes ekonomichef Henrik Kvist.

I Bräcke finns inga specificerade pengar sparade. Istället har kommunen valt att försöka beta av skuldportföljen.

– Vi har valt att lägga fokus på det istället.

Kan Bräcke minska sin skuld kan medel frigöras till annat, som exempelvis pensionsutbetalningar, anser ekonomichefen.

Av de 146 kommuner som inte sparat något har 134 stycken dessutom negativ soliditet, inräknat hela pensionsskulden. I klartext; de är skyldiga allt de äger - och lite till. I den listan syns Ragunda på en föga smickrande fjärde plats. Här är soliditeten minus 60 procent inräknat pensionsskulden.

Än så länge finns, enligt Dagens Samhälle, ingen universallösning för kommunernas pensionsskuld. Ett förslag är särskilda statsstöd eller utjämningssystem för att hantera de gamla pensionsskulderna. Andra menar att det är ett dåligt förslag då det kan bli ifrågasatt av de kommuner som faktiskt klarat av att spara medel.