Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomtarna från fallskärmsklubben är redo för årets tomtehopp

De har blåst bort och de har blivit nersprungna av godissugna barn. Ändå gör de det med glädje, år efter år.
I morgon är det 48:e året i rad som Östersunds fallskärmsklubb arrangerar tomtehoppning.

Idén till tomtehoppningen kommer från Västerås. Ulf Olsson, som var med att starta Östersunds Fallskärmsklubb 1958 och numera är hedersmedlem, hörde att klubben i Västerås gjort ett tomtehopp på julafton och tog arrangemanget till Östersund.

Det var någon gång på 60-talet. Mer än så vet inte de tomtar som deltar nu för tiden.

– 1967 var det tomtehoppning här ute i Grytan, det var nog första gången det arrangerades. Men det kan ha varit tidigare också, säger Henrik Anderson.

Sedan 1968 har tomtarna landat på idrottsplatsen mitt emot macken i Mjälle på Frösön. Varje julafton samlas hundratals barn och vuxna för att se tomtarna komma flygandes i fallskärmar. Medan de väntar säljer fallskärmsklubben glögg och pepparkakor och när de landat bjuds barnen på en godispåse.

En väldigt enkel form för uppvisning från klubben sida, kan tyckas. Men så enkelt är det inte.

– Av någon anledning brukar det blåsa så jäkligt på julafton, säger en av tomtarna.

Målet för de hoppande tomtarna, som brukar vara en fem-sex stycken, är att landa på eller så nära idrottsplatsen som möjligt. Men när det blåser rejält är det lättare sagt än gjort. Det händer ofta att tomtarna landar i villaområdet bredvid idrottsplatsen, men det har även hänt att de landat på Storsjöns is eller i Gustavsbergbacken.

– En gång landade en tomte på Annersia. Det var innan Vallsundsbron byggdes och han fick ta färjan tillbaka. Jag tror det var 1984, säger Henrik Anderson.

Han var varit med och hoppat i flera år, och var även där och fick godis som barn.

– Det är fantastiskt frän grej, det kommer tusen ungar springandes mot en när man landar. Fortfarande efter så många år är det så mycket folk som kommer dit. Många hemvändare utan barn kommer också, jag träffar många gamla klasskompisar där ute på julafton, säger han.

Förutom att tomtar blåst bort har det också hänt att barnen har fått spritkarameller i godispåsarna.

– Vi tog ju det vi fick och hade ingen aning om att det var spritkarameller. Men det var inte så populärt, fick vi höra sen, säger Henrik Anderson.

Östersunds fallskärmsklubb har drygt 30 medlemmar och tomtehoppningen är ett sätt att få in pengar till klubben. Tomtehoppningen gör de som uppvisning och sponsorer står för några tusenlappar till klubben och godispåsar till barnen. Hela klubben är involverad i tomtehoppningen, förutom de som hoppar behövs det 10-12 personer på marken som säljer glögg och pepparkakor och delar ut godispåsar.

I fjol delades 700 godispåsar ut, och att dela ut godispåsar kan vara en nog så krävande uppgift.

– Första gången jag var med på det där blev jag helt chockad. Det var så jäkla många ungar som kom rusande mot mig och de äldre barnen började armbåga sig fram, berättar Thomas Lovén.

Genom åren har tomtehopparna lärt sig några knep.

– Man brukar ju gömma undan lite godis så de minsta barnen får också, säger Henrik Anderson.

– Det bästa är när man som tomte har några godispåsar undanstoppade i dräkten, och kan plocka fram dem till de minsta som inte har fått någon. Man ser hur det lyser i ögonen på dem och de blir så glada, tillägger Lars Eklund.

Se fjolårets tomtehoppning här.

Läs även:

Östersunds fallskärmsklubb

Tomtarna delade ut 700 godispåsar