Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonårspojke hotade slå man och flicka med järnrör – döms till olaga hot

En tonårspojke berättade för en specialpedagog att han skulle ta ett järnrör och slå ihjäl en man och en flicka i en annan del av länet. Sedan hoppade han på en buss som gick precis dit.

Det var i februari i fjol som det hela inträffade. Tonårspojken var på en skola i länet och var mycket arg. Han pratade med en specialpedagog han kände sedan tidigare. I det samtalet sa han att han skulle ta ett järnrör och slå en man och en tonårsflicka i huvudet med. Mannen och tonårsflickan gick på en annan skola i länet.

För det åtalades tonårspojken för olaga hot vid Östersunds tingsrätt.

Under rättegången berättar specialpedagogen att hon blivit rädd för vad pojken berättat och gått till rektorn. Denne uppmanade henne att ringa till den andra skolan för att hålla ögonen på pojken. Hon hade också direkt efter mötet antecknat att han sagt ”att han skulle ta ett järnrör och slå ihjäl xx och xx”.

Specialpedagogen berättar också under rättegången att hon sett pojken arg tidigare, men aldrig så arg.

Hon sa också att hon som specialpedagog inte har någon sekretess eller tystnadsplikt och hon kan föra vidare sådant hon inte har rätt att hantera.

Den hotade mannen har berättat att han var ute med en skolklass när han fick höra om järnrörshoten. När han och skolklassen skulle kliva på bussen för att åka tillbaka till skolan, satt tonårspojken i bussen. När bussen kom fram, såg mannen tonårsflickan och bad henne att gå tillbaka till skolan som då låstes.

Tonårspojken menar, å sin sida, att han var mycket arg och att han trodde sig kunna prata med specialpedagogen om allt. Enligt honom ska han ha sagt att mannen och tonårflickan förtjänat ett järnrör i huvudet med tanke på alla konflikter han haft med dem. En av dessa konflikter gällde ett hot mot tonårsflickan cirka en månad tidigare. Enligt honom har han aldrig sagt att han skulle så dem. Tonårspojken sa också i domstolen att han aldrig funderat på att gå till fysiskt angrepp mot någon av dem.

Domstolen slår dock fast utifrån bland annat vittnesmålen att han uttryckt hot mot mannen och tonårsflickan. Hoten var också enligt domstolen så allvarliga att de två kunde känna stor rädsla för sin egen säkerhet.

Pojken döms därmed för olaga hot till 30 dagsböter á 50 kronor och att betala skadestånd till flickan.

Läs mer nyheter från länet här:

Han pratar med hela världen över sin amatörradio – minus 20 grader är inget hinder

Förskolan i Norråker läggs ned – bybor känner sig överkörda: "Unga familjer har flyttat hit - nu driver ni dem härifrån"

Polisen vill få bort skjutvapen från gatan – inför tillfällig vapenamnesti under våren