Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonläget skruvas upp i landstinget

Landstinget släpper målet om ett nollresultat för ekonomin i år. I stället godkände fullmäktige en prognos på minus 38 miljoner kronor. Och vägen fram till beslut innebar en debatt i ett stundtals uppskruvat tonläge.

Flera oppositionspolitiker kritiserade majoriteten för att en minusprognos för helåret godkänns när det står i budgeten att det ska vara plus minus noll.

– Att landstingsfullmäktige godkänner att vi ändrar budgeten till att gå 38 miljoner minus ger en signal till verksamheten att vi har gett upp. Liknande beslut har fattats tidigare och resultatet avskräcker, sa Thomas Andersson (C).

Han uttryckte också frustration över att politiska beslut inte får genomslag i verksamheten.

– Det måste det bli ett slut på. De beslut vi fattar måste få effekt.

Landstingsråden Harriet Jorderud (S) och Robert Uitto (S) betonade vid fullmäktigemötet på onsdagen att det försämrade resultatet beror på kostnader som verksamheterna inom hälso- och sjukvården inte kan påverka. Till exempel ökade kostnader för länstrafiken och sänkt läkemedelsersättning från staten.

– Det ska inte landa i knät på sjukvården. Det här ska vi inte belasta patienterna med, sa Uitto.

Oppositionsrådet Christer Siwertsson (M) påminde om att han och andra politiker i oppositionen lagt en rad förslag och sträckt ut en hand till majoriteten för att samarbeta om ekonomin över partigränserna. Frågan är vad som kommer att hända med samarbetet framöver?

– Det finns en gräns för hur långt vårt tålamod sträcker sig. Vi närmar oss den gränsen.

– Du slår in öppna dörrar och kommer med förslag på åtgärder som redan är på gång, sa Harriet Jorderud i en replik till Siwertsson.

– Ni i majoriteten tar våra förslag och gör de till era egna. I själva verket står ni med tomma händer, sa Siwertsson.

I debatten hänvisade Harriet Jorderud också till flerårsplanen där en förbättring av den ekonomiska situationen kan skönjas.