Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppbråk om EU:s snusskandal

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso hördes i dag av EU:s domstol i Luxemburg i ett försök att reda ut turerna kring snusskandalen 2012 då förre hälsokommissionären John Dalli anklagades för mutbrott.(TT)

– Han var ute efter att förgöra mig. Det var min dödsdom han skrev under, vittnade Dalli själv om sin förre chef när de båda i tur och ordning hördes av EU:s domstol i Luxemburg på måndagen.

Dalli tvingades lämna EU-kommissionen i oktober 2012 sedan en internutredning tyckt sig ha hittat "otvetydiga indicier" på att han att kände till att affärsmannen Silvio Zammit i hans namn erbjudit Swedish Match lindrigare snusregler i EU mot en ersättning motsvarande en halv miljard kronor.

Tvingades gå?

Dalli hävdar dock intensivt sin oskuld och har bland annat stämt kommissionen med krav på att beslutet att skilja honom från hans uppdrag ska ogiltigförklaras. Det är den stämningen som nu behandlas med hjälp av måndagens vittnesförhör.

Dalli anser att han tvingades iväg. Trots att han vägrade att skriva under sin egen avskedsansökan presenterades det efteråt som att han hade avgått självmant.

Men det håller inte Barroso med om.

– Han sade att han föredrog att själv avgå. . . Politiskt var det oacceptabelt att han satt kvar, vittnade Barroso och kallade Dallis kontakter med tobakslobbyn "bisarra, minst sagt".

Kritik mot Olaf

Hela snushärvan är full av vändningar och motanklagelser. Myndigheterna i Malta har inte hittat skäl nog att ställa Dalli inför rätta. Däremot pågår sedan i fjol en långt utdragen rättegång mot Silvio Zammit.

Samtidigt har internutredningen från EU:s antikorruptionsenhet Olaf anklagats för att vara undermålig och delvis utförd med icke tillåtna metoder. Olaf står emellertid på sig och anklagar dessutom Malta för att inte vilja samarbeta om ytterligare utredningar som görs av Dalli, rörande resor han gjorde till Västindien ett halvår före sin avgång.

Ovanför allt svävar anklagelser om konspirationer inom Maltas dåvarande regeringsparti, konservativa PN, i syfte att misskreditera Dalli på hemmaplan.