Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppenaffär - om det inte gällt stridsflyg

Minnet av det kollektiva europeiska självmordet vilar tungt över det stundande 2014: 100 år sedan det första världskrigets utbrott, 75 år sedan det andras.

Minnet av det kollektiva europeiska självmordet vilar tungt över det stundande 2014: 100 år sedan det första världskrigets utbrott, 75 år sedan det andras. Inte minst mot den bakgrunden hade det varit klädsamt om svenska politiker i förrgår lagt lite band på sin entusiasm över Jas-affären. Vapenhandel har trots allt en dyster baksida.

Visst, Brasilien är ett rätt anständigt land med såvitt känt inga så uttalade konflikter med grannstaterna att ett krig kan vänta runt hörnet. Snarare tvärtom: Latinamerikas ekonomier blir allt mer integrerade - detsamma kunde dock sägas om Europas 1913. Inom landet pågår inte heller några väpnade uppror.

Ändå: Vapen har ett bestämt syfte och det är att användas i krig. Och att krigen skulle vara passé vågar få tro. Upprustningen runt Sydkinesiska sjön är det mest aktuella exemplet på att gamla konflikter som många trott stillnat för evigt plötsligt kan bubbla upp som vulkanutbrott.

Med detta sagt kan man visst hävda att Brasiliens val av Jas är bra för Sverige. Må vara att amerikanerna banade väg för det genom sin sanslösa avlyssningsiver som fått Brasilien att gå i spinn - men ett strategiskt val som det av stridsflygplan görs ändå inte på känsla. Affären är en välbehövlig framgång för svenskt ingenjörskunnande och Linköping är att gratulera.

Som SvD påpekat är Brasilienaffären också, till skillnad från den med Schweiz, en rak affär mellan Saab och president Dilma Rousseffs regering. Att den svenska staten nu hållit sig på behörigt avstånd från förhandlingarna kan göra att det otyg som kallas motköpsaffärer och som brukar skapa mycket grums i vapenhandelns glädjebägare kan minimeras.

Något köp vilket som helst blir det dock inte. En hel del industri- och handelssamarbeten är vad brasilianarna förväntar sig och i Sverige ser både allians och opposition fram mot ett fördjupat partnerskap mellan staterna.

Synd bara som sagt att affären handlar om vapen.

SOL