Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topplön för landshövding Britt Bohlin

Landshövding Britt Bohlin är en av de högst betalda offentligt anställda tjänstemännen i länet. I fjol tjänade hon drygt 1,2 miljoner kronor och betalade 586 000 kronor i skatt.

Britt Bohlin kommenterar sin lön med att det är en väldigt hög lön. Under 2012 taxerade hon en förvärvsinkomst på 1 270 900 kronor för att vara exakt.

– I det ligger också förmånsvärdet för den lägenhet jag har och ett arvode på 50 000 kronor. Jag är ordförande för en branschorganisation, säger Britt Bohlin.

Månadslönen för hennes landshövdingejobb är 89 000 kronor. Rimlig eller för hög lön, det tycker Britt Bohlin att hon inte kan svara på.

– Det får man egentligen fråga andra. Det finns en organisation kring hur landshövdingars lön sätts i förhållande till generaldirektörers. Man får tänka att de gjort en riktig bedömning.

Britt Bohlin har under 2012 betalat nästa 50 procent av inkomsten i skatt.

Det är bra, tycker hon själv.

– Det är skäligt och rimligt att betala hög skatt på hög lön.

• Känner du dig stolt över att ha en stor inkomst?

– Har man fått ett stort förtroende och en hög inkomst måste man jobba hårt tycker jag. Och med högst en ledig helg i månaden och få lediga kvällar i veckorna tycker jag att jag gör det. Det här är ett sätt att leva.

Livet som landshövding har dock inte varit någon börda för Britt Bohlin.

– Jag har älskat varje minut av det. Framför allt för att det har varit så omväxlande och det varit så roligt att vara i Jämtland. Människor här är positiva och vill åstadkomma något.

Britt Bohlin ska nu bli direktör för Nordiska Rådet i Köpenhamn. En tjänst med ungefär samma lönenivå som landshövdingeposten i Jämtland.