Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmoderat anklagas för att hota personal

Anställda inom vård och omsorg i Bräcke är rädda för sin chef, Saila Quicklund – också känd som riksdagskandidat för Moderaterna.

Hon har nu fråntagits vissa arbetsuppgifter.

Saila Quicklund är vård- och omsorgschef i Bräcke kommun. Hon är också ordförande för Moderaterna i Jämtlands län, ledamot i styrelsen för Moderaterna i Sverige och hon står på första plats på Moderaternas riksdagslista för länet.

Hennes sätt att vara chef har skapat konflikter med de anställda inom Bräcke kommun. I ett brev till social- och utbildningschefen Lars Liljedahl skriver anställda att hennes beteende är oacceptabelt.

Brevet är undertecknat HSL-personalen i Bräcke kommun, en grupp på 25 arbetsterapeuter, sjukgymnaster, sjuksköterskor och distriktssköterskor.

De skriver bland annat att hon kör över personalen, att hon använder hotelser och att de är rädda för henne.

De skriver också att det är dålig stämning och oro även inom andra personalgupper. Rädslan för repressalier är stor, därför har de valt att skriva under brevet som grupp.

– Vi tar det här på största allvar. Så får det inte vara i vår organisation, säger Lars Liljedahl.

Hur många som står bakom brevet vet han inte.

– Att det finns någon som upplever det så här skulle räcka för att vi ska ta det på allvar.

En följd av det här blir att Bräcke kommun nu stuvar om i organisationen. Saila Quicklund har inte längre ansvar för HSL-personalen. Lars Liljedahl säger att man också kommer att arbeta mer med ledarskapsfrågor.

Har det kommit sådana här synpunkter tidigare?

– Inte på det här sättet. Men vi har utvecklingssamtal regelbundet och vi har pratat om hur hon uppfattas som chef. Självklart är det ingen som vill uppfattas på det här sättet. Men en upplevelse är en upplevelse och man måste reflektera över ordval och tonläge och så vidare.

Den omorganisering som nu genomförs är enligt Lars Liljedahl planerad sedan tidigare.

Men kritiken mot Saila Quicklund har skyndat på processen.

– Brevet var ett skäl till, det sätter ljus på att organisationen inte fungerar.

Förändringen som genomförs innebär att HSL-chefen lyder direkt under Lars Liljedahl och inte under vård- och omsorgschefen.

– Vi går tillbaka till den organisation vi hade tidigare, säger Lars Liljedahl.

Men du tycker att Saila Quicklund även i fortsättningen är lämplig som chef?

– Det som tas upp i brevet, så får det inte vara i vår organisation, vi kan inte ha det så att medarbetare är rädda för sin chef. Det är otroligt bekymmersamt. Men det kan vi komma tillrätta med. Det finns en mängd goda kvalitéer hos vård- och omsorgschefen som jag värdesätter och som organisationen har mått bra av.