Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppnamn till Bokens Dag

Håkan Nesser och författarduon bakom succéböckerna om "Cirkeln" plus Sara Lövestam, Nina Hemmingsson och Marie Hermanson. Det är uppställningen när Östersunds Bibliotek i höst arrangerar Bokens Dag torsdagen 9 oktober.

Fem författarskap med mycket stor publik, mycket stora litterära kvaliteter och därmed en högtidsstund för alla litteraturintresserade.

Helena Broms, som är programansvarig på biblioteket, vill med arrangemanget anknyta till en tradition som fanns under kriget som reaktion mot 30-talets bokbål, när nazister marscherade på svenska gator.

– Idén togs upp igen i Östersund på 60-talet och känns aktuell också i dag. Vår avsikt är att skapa en kraftfull manifestation av diktens och det fria ordets betydelse för ett kultursamhälle.

Besökarna kan beskrivas som sex författare och fem författarskap, uppdelade på två pass som startar klockan 16 respektive 18.30 och har plats för 90 personer vardera.

Första passet delas mellan serietecknaren Nina Hemmingsson och författarduon Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

De senare har gjort internationell dundersuccé med sin trilogi "Cirkeln" om sex tonårshäxor i Engelsfors, som kommer som både film och seriealbum.

Hemmingsson gör brutala kommentarer till våra mest vardagliga fördomar och föreställningar, hisnande och osentimentala.

Andra passet inleds 18.30 med deckarkungen Håkan Nesser som skrivit om allt från Kim Novak till kommissarien van Veeteren och har en mycket stor och hängiven publik.

listiga historier av annat slag skriver Marie Hermanson, vars nya bok "Skymningslandet" utkommer om ett par veckor. Hon slog igenom med "Musselstranden" och gav senast ut den nervkittlande "Himmelsdalen".

Dagen avslutas med Sara Lövestam, uppvuxen i Lugnvik, med flera prisade romaner bakom sig och senast aktuell med en fyndig bok om poängen med verb.

Biblioteket samarrangerar med en rad lokala aktörer inklusive bokhandlarna, ABF och man utlovar tid för försäljning och signeringar i samband med träffen.

Biljetterna släpps 9 september och det är ingen vågad gissning att det kommer att bli fullsatt.

• Östersunds bibliotek 9 oktober 16.00 och 18.30