Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitiker åtalas för olaga förföljelse – skickade flera hotfulla brev

En förtroendevald toppolitiker i Jämtlands län åtalas misstänkt för olaga förföljelse.
– Nu inser jag såklart hur vansinnigt det var, och får leva med konsekvenserna, säger politikern.

Annons

Under perioden november 2014 till mars 2015 så ska den kvinnliga toppolitikern enligt åtalet skickat ett flertal brev till en och samma kvinna. I breven beskriver politikern hur en grupp "observatörer" ogillar kvinnan som anklagas för att ha tagit någon annans man.

I breven uppmanar den åtalade politikern kvinnan att sluta träffa en viss man, detta i kombination med en rad olika hot och grova sexuella anspelningar om kvinnan inte gör som politikern säger.

Med formuleringar som "du kommer aldrig gå säker, det ska du ha jävligt klart för dig" anser åklagaren att politikern i breven velat framkalla en allvarlig fruktan hos den hotade kvinnan.

I åtalet delas brottsrubriceringen upp till "olaga hot" samt "ofredande". Den åtalade erkänner ofredande men nekar till olaga förföljelse.

I förundersökningen finns det bland annat DNA-bevisning som pekar ut den förtroendevalda toppolitikern.

Under kvällen har den kvinnliga toppolitikern kommenterat åtalet. I ett mail ger hon följande förklaring till det inträffade och sin syn på sin politiska framtid:

– Under några kaotiska månader i mitt liv för ett och ett halvt år sedan när jag var i kris gjorde jag saker som inte var rationella, försvarbara eller för den delen begripliga. Nu inser jag såklart hur vansinnigt det var, och får leva med konsekvenserna. Jag har som jag sagt i förundersökningen erkänt att jag gjort mig skyldig till ofredande och får ta mitt straff för det. Vilka konsekvenser detta eventuellt kan få för mina politiska uppdrag kommer jag att i lugn och ro diskutera med mina partikamrater som ju fått veta detta i medierna idag.

Gruppledaren för det parti där den åtalade politikern är verksam säger att nyheten om åtalet kom som en stor överraskning.

– Jag vill först och främst tala med den åtalade politikern själv innan jag uttalar mig. Men som rättsprincip är man oskyldig fram tills man är dömd.