Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppresultat i stortävling tog länsskytten Jörgen Persson till EM

Gevärsskytten Jörgen Persson, Fältjägarna, stod för sitt bästa resultat hittills i en internationell tävling vid Swedish Cup. Det tog 23-åringen till EM.
Där får han sällskap av ett helt gäng andra länsbor.

En flytt gör att satsningen har lagts om en aning för Jörgen Persson inför den här säsongen. Han har lämnat Strömsund, där han blev kvar efter åren på skyttegymnasiet, för att plugga till byggnadsingenjör på Mittuniversitetet i Östersund.

– Det är ganska hårda studier, så det har blivit färre träningstimmar och mer inriktning på kvalitet än kvantitet nu, säger Jörgen Persson.

Men ändringen verkar inte ha påverkat resultaten negativt.

– Hittills har det blivit någon poäng högre på tävlingarna än säsongerna förut och framför allt en jämnare nivå. Så det har snarare blivit en förbättring.

Ett kvitto på det kom vid den stora internationella tävlingen Swedish Cup 4–6 januari. Två första dagarna av tre i Sävsjö missade han finalen hårfint.

– Jag var runt en halv poäng i från finalen båda dagarna. Trist att det inte räckte till final, men man kan ju tyvärr bara påverka sin egen prestation. Och poängen andra dagen, 621,1, är det högsta jag skjutit på en internationell tävling och i överkant med vad jag skjutit tidigare under säsongen, så det jag nöjd med, säger Jörgen Persson, som då var nia och näst bäste svensk i det nära 100 skyttar starka startfältet.

Läs mer: Dramatik när Jörgen Persson blev svensk mästare

Det räckte tillsammans med bra tävlingsresultat i nationella kvaltävlingar under senhösten för att nå över EM-kvalgränsen 1 860 poäng på tre tävlingar. Dessutom gav det förstås Jörgen Persson skönt självförtroende inför EM i Ungern i slutet av februari att komma med toppresultat i ryggen.

– Skjuter jag på den nivån som jag legat under säsongen även där så får jag vara nöjd, säger Jörgen Persson, utan att spekulera vad det kan räcka till i EM.

Jörgen Persson, som var åtta i junior-EM 2012 och har skjutit ett antal världscuptävlingar, gör nu sitt andra EM som senior. Men arenan blir ny.

– Det blir första gången jag tävlar i Ungern. Men tian sitter väl mitt i tavlan där också, säger Jörgen Persson och skrattar.

Läs mer: Emil Martinsson efter ännu ett EM-guld: "Gäller att ha det där extra"

Fältjägarnaskytten är ensam från en länsklubb, men blir långt ifrån enda länsbon i luftvapen-EM. Sveriges främsta medaljhopp är medaljtyngde Emil Martinsson, som bott i Hall-Håxåsen utanför Strömsund sedan många år, och skjuter running target.

I samma gren finns Pontus Thuresson, som tävlar för Åtvid men bor i Strömsund. I luftgevär på seniorsidan finns Lotten Johansson, Ramselefors, som bor i Strömsund, liksom skyttegymnasieeleverna i juniorklasserna, Rebecka Andersson, Dorotea, och Daniel Wallberg, Ramselefors.

Dessutom finns Andréa Franzén Wallberg, Kviberg, som är tidigare Fältjägarnaskytt och uppväxt i Östersund, med i EM-truppen i seniorernas luftgevär.

Här finns kompletta resultaten från Swedish Cup

Läs mer om annat skytte: Svenska rekord och udda pil i pil – helgens dubbeltävling i bågskytte blev en fullträff

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.