Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torbjörn Junhov

Torbjörn Junhov har lämnat oss efter en kortare tids sjukdom. Med ett stort tomrum och stor saknad för hans närmaste och för det jämtska kulturlivet.

Torbjörn växte upp under enkla förhållanden i Laxsjö, som alltid hade en central plats i hans hjärta. Han skapade sig en framtid inom flygvapnet och som lärare inom försvaret, inom Högkvarteret, Försvarshögskolan och som FN:s övervakningskommissionär i internationella krisområden. Han lämnade som överstelöjtnant det militära med pension vid 60 år.

Därefter kom hans andra och uppmärksammade insats som grundare av bokförlaget Jengel med ett 40-tal titlar med jämtsk inriktning åren 1993-2008 då förlaget överläts till nya ägare.

Till de unika böcker Torbjörn producerade i sitt förlag hör Konzta – kring konsten i en stor provins Jämtland och Härjedalen, Det Goda Livet i Jämtland och Härjedalen, Orlboka – ordbok över jamskan, boken om Camfore, fyra böcker av Nisse Simonson, Primus Pettersson – ingen vanlig naivist och Bilderna berättar om Laxsjö by. Tack vare Torbjörn Junhov har Jämtland och Härjedalen som svensk provins fått en tydligare profil inom historia och kultur. Han har belönats med en rad kulturutmärkelser, bland annat Östersunds kommuns kulturpris, Norrlandsförbundets Olof Högbergmedalj, Zetterströmska medaljen för jämtsk vitterhet, Jämtlands gilles i Stockholm guldmedalj, Jamtamots i Uppsala hederspris med flera.

Torbjörn har också med engagemang representerat Moderaterna i landstinget, kommunfullmäktige, länets polisstyrelse och varit nämndeman vid tingsrätten.

Efter skilsmässa från Monica gifte Torbjörn Junhov om sig med Ingeborg Bojan Jonsson från Hoverberg.

De fick 27 år tillsammans där Torbjörn engagerade sig djupt i Bojans torp och Bergs hembygdsförening. De hann också med långa utlandsresor, svamp och bärplockning.

Vännerna i Frimurarna, Jämtlands gille och Rotary i Brunflo har mist en ledargestalt.

Tage Levin