Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torgeby och Lindborg överlägsna i Milkojoggen

/
  • Tävlingens store profil var Marcus Torgeby – suverän vinnare i 10-kilometersloppet. ”Det gick otroligt lätt. ”Målet var att göra mitt eget lopp och ha det gött” och så blev det” menade 32-åringen, som gick i mål på 31.42.
  • Dag Wassdahl, Hammerdal, vann över 5 km.
  • Skidstjärnorna Anders Södergren och Charlotte Kalla var populära prisutdelare vid Milkojoggen.
  • ÖSK:s skidåkare Sara Lindborg var ännu mer överlägsen  än Torgeby i damklassens 10 km. Sara vann med nära tre minuter före Mari Guin, Frol. Foto: Denny Calvo

Sveriges kanske märkligaste löpare vann Milkojoggens millopp. ”Fäbodmannen” Marcus Torgeby krossade allt motstånd.
– Det gick otroligt lätt, sa 32-åringen som klockades för mycket fina 31.42.

Annons

Trots att Torgeby aldrig varit långvarig i den yppersta eliten – bästa meriten är svensk landslagsman på 10 000 meter – har han ändå blivit en profil.

Den före detta göteborgaren är nämligen en mycket annorlunda löpare – men kanske framförallt människa. Han har vågat bryta med det gängse normerna och valt en spartansk livsstil, tvärt emot allt och alla.

Torgeby vid den gamla westernhjälten Zeb Macahan. Torgeby är som en gammaldags ”trapper”, en bergsmänniska, som hittar sin harmoni i samklang med naturen.

Det är dessutom ingen ny nyck. Redan 1999 och ett antal år framåt bodde Marcus i en tältkåta mitt i skogen utanför Åre, fast besluten att leva i en tillvaro fri från yttre påverkan och störningsmoment.

Numera har han och hustrun Frida sitt hem i en fäbodvall, några kilometer från Hållands folkhögskola.

– Vi bor enkelt i en kåta och har också byggt ut den. Vi trivs jättebra.

Det finns dock en hake. Marcus vill satsa heltid på löpning, men ekonomin sätter stopp.

– Min fru stöttar mig på ett fantastiskt sätt, men utan sponsorer går det inte. Det viktigaste är ändå att ha mat på bordet.

Det finns dock en möjlig öppning för Torgeby. Kanske kan den film som regissören Peter Magnusson gör om Marcus och hans fru, lösa knuten.

Den förra, som bara handlade om Marcus och kallades ”Löparen” gjordes också av Magnusson.

– Han har följt mig och min fru i tre års tid. Filmen ska sändas på filmfestivalen och i SVT. Jag hoppas att den ska bli ett lockbete för sponsorer.

av Milkojoggen var i alla fall ingen match för 32-åringen. Torgeby ledde från start till mål och tog sin andra raka seger.

– I fjol var banan mycket tuffare. Då hade jag 32.30, nu blev det 31.42. Det flöt på och gick otroligt bra.

Damernas 10 km vanns av ÖSK:s skidåkare Sara Lindborg på 36.55. Det hade räckt till en 21:a plats i herrklassen.

– Väldigt bra, inte minst för mig som är ovan att löpa. Tidigare har jag varit strax under 40, så det här var en oväntat bra tid, sa Lindborg, som precis gått igång med den tuffa försäsongsträningen.

– Jag ska blanda mellan löpning och rullskidor. Jag kommer att träna i Östersund, men ska även åka ned en sväng till mina hemtrakter i Falun.

Bäst på 5-kilometersbanan var Dag Wassdahl, Hammerdal (17.33) och Anna Gredander, Trångsviken (20.57).

Mer läsning

Annons