Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torget i Åre ockuperat

Snickaren Johan Tjäder har inte ens byggs en skateboardramp tidigare. Nu bygger han en sluttande skridskobana för 20 miljoner kronor.

Och fort ska det gå, både att iordningsställa och att åka nedför.

– Det blir svårt att hinna kombinera snickarhedern med att bli färdig i tid. Men tidschemat måste hållas, där finns inga alternativ, säger Tjäder mellan hammarslagen i det som ska bli ett av landets största idrottsevenemang.

Den 18 februari ska VM-tävlingen Red Bull Crashed Ice att genomföras. Arrangörerna räknar med en publik på drygt 20 000 under de tre tävlingsdagarna. Tio tv-bolag kommer dessutom att sända tävlingen som är den tredje VM-deltävlingen i denna gigantiska cirkus.

På Åre Torg byggs nu de sista delarna på den 500 meter långa banan. Isbanan startar nedanför restaurang Hyddan på den så kallade Vakthögen.

– Vi har ett tight schema. Nu lägger vi ut kylslangar i den nedre och sista delen av banan. Generatorer kommer att pumpa ut kylvätska. Tillsammans blir det som en issörja som ska krattas och skyfflas ut i banan. Därefter ska allt vattnas och göras jämt inför den nationella uttagningen som genomförs redan på torsdag, berättar Mattias Gisslén från Östersundsbaserade Extrem Events som bygger hela banan.

Byggställningar på nära 200 ton använder företaget för bygget av banan.

Redan nu är den övre delen av banan färdigställd. Där genomförs teståk och det är teståk som får gott betyg.

– Banan här i Åre verkar bli den snabbaste banan hittills eftersom vi har så stor fallhöjd här, säger Gisslén ganska nöjd då han ser ut över det mäktiga bygget som upptar hela torget i Åre.

Han kommer inte själv att teståka banan. Men intresset för att få delta i tävlingen är stort.

– Torsdagens nationella uttagning har lockat långt över 100 deltagare. På fredagen är det kval som gäller och på lördag genomförs själva huvudtävlingen, säger Gisslén.

En som däremot satsar på att göra ett provåk är Johan Tjäder, snickaren som aldrig varit i närheten av sporten. Men han väljer sin egen lösning.

– Ja, jag vill vara lite utmanande så jag tar sparken ner, lite mer norrlandsstyle, säger han med ett brett leende.

Hur det blir med det återstår att se.

Torget i Åre kommer att återgå till det normala snabbt efter att tävlingarna är avslutade. Då växlar man från kallt vatten till varmt vatten i slingorna - därefter går det fort att riva enligt Extrem Events.