Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torrsaltad och smörkokt torsk

Annons

4 personer

30 minuter (+ 1 timme)

700 g torskfilé, gärna med skinnet kvar

1/2 msk salt

Till smörkokningen:

50 g smör

2 dl vatten

1 dl torrt, vitt vin

salt och peppar

Till såsen:

2 dl vatten

1 dl torrt, vitt vin

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk

vatten

Att äta till:

4 små morötter

1 litet blomkålshuvud

1 purjolök

kokt potatis

2 citroner

Gör så här:

1. Gnid in fiskfilén med salt och lägg den kallt i minst 1 timme.

2. Koka upp vatten, vin, grädde, fiskbuljongtärning och timjan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

3. Smält smöret i en vid, låg kastrull. Lägg i torsken med skinnsidan mot nedåt. Salta och peppra. Vänd efter ett par minuter. Tillsätt vatten och vin. Ös fisken och låt den sjuda under lock i 4 minuter.

Servera i portionsbitar med sås, lättkokta grönsaker och kokt potatis till.