Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torrsaltad och smörkokt torsk

4 personer

30 minuter (+ 1 timme)

700 g torskfilé, gärna med skinnet kvar

1/2 msk salt

Till smörkokningen:

50 g smör

2 dl vatten

1 dl torrt, vitt vin

salt och peppar

Till såsen:

2 dl vatten

1 dl torrt, vitt vin

2 dl grädde

1 fiskbuljongtärning

2–3 kvistar färsk timjan

salt och vitpeppar

1 msk majsstärkelse + 2 msk

vatten

Att äta till:

4 små morötter

1 litet blomkålshuvud

1 purjolök

kokt potatis

2 citroner

Gör så här:

1. Gnid in fiskfilén med salt och lägg den kallt i minst 1 timme.

2. Koka upp vatten, vin, grädde, fiskbuljongtärning och timjan. Red av med majsstärkelse löst i vatten och sjud såsen i 5 minuter. Sila såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

3. Smält smöret i en vid, låg kastrull. Lägg i torsken med skinnsidan mot nedåt. Salta och peppra. Vänd efter ett par minuter. Tillsätt vatten och vin. Ös fisken och låt den sjuda under lock i 4 minuter.

Servera i portionsbitar med sås, lättkokta grönsaker och kokt potatis till.